Monet pitävät sähkötupakkaa tavallista tupakkaa vähemmän haitallisena, mutta uuden tutkimustiedon myötä käsitys on osoittautunut vääräksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan niiden haitat valtimoille ja verisuonille näyttäisivät olevan samanlaisia.Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä, ja sen perusteella sähkötupakkaan siirtyneiden entisten tupakoitsijoiden valtimot olivat yhtä jäykkiä kuin tupakointia jatkaneiden. Sama havaittiin myös sähkötupakkaa ja tavallisia savukkeita samanaikaisesti käyttävillä. Sähkötupakkaan siirtyneet olivat käyttäneet sitä vähintään kolmen kuukauden ajan.Valtimoiden ja verisuonten jäykistyminen on haitallista, sillä sen aiheuttamat vauriot rasittavat sydäntä ja altistavat sydän- ja verisuonitautien kehittymiselle. Sähkötupakkaa käyttävillä oli myös haitallisia muutoksia verisuonten sisäpintojen endoteelisoluissa. Muutokset olivat samanlaisia tavallisia savukkeita polttavilla.Yhdessä aiempien tutkimusten kanssa havainnot viittaavat siihen, että sähkötupakka on todennäköisesti yhtä haitallista verisuonille ja valtimoille kuin tavallinen tupakka eikä sitä sen vuoksi voi suositella terveellisempänä vaihtoehtona. Tulokset asettavat kyseenalaiseksi myös ajatuksen, jonka mukaan sähkötupakkaa voisi käyttää apuna tupakkavieroituksessa.Tutkimukseen osallistui 400 sydämeltään tervettä 21–45-vuotiasta. Heistä 94 oli savuttomia, 285 poltti tavallisia savukkeita, 36 käytti vain sähkötupakkaa ja 52 sähkötupakkaa sekä perinteisiä tupakkatuotteita samanaikaisesti. Uutispalvelu Duodecim(Journal of the American Heart Association 2020;DOI:10.1161/JAHA.119.014570)https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.119.014570

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tasapuolisuuden nimissä varmaankin julkaisette jutun myös tutkimuksista, joissa siirtymisen tupakoinnista sähkösavukkeisiin on todettu parantavan sydän- ja verisuoniterveyttä?

Esimerkiksi:
- Ikonomidis, I. (et al.): Effects of electronic cigarette on platelet and vascular function after four months of use
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691520302775?via%...
- George, J. (et al.): Cardiovascular Effects of Switching From Tobacco Cigarettes to Electronic Cigarettes
http://www.onlinejacc.org/content/74/25/3112

Sisältö jatkuu mainoksen alla