Skitsofreniaan sairastuvat kuolevat edelleen muuta väestöä nuorempina, vaikka skitsofrenian hoito on parantunut vuosien varrella. Skitsofreniaan sairastuvat menettävät noin 13–15 vuotta eliniästään, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa.
Tulokset perustuvat yhdentoista aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ympäri maailmaa, ja niiden perusteella skitsofreniaa sairastavan odotettavissa oleva elinikä on miehillä noin 60 vuotta ja naisilla 68 vuotta. Potilaiden elinajanodote on alhainen varsinkin Afrikassa ja Aasiassa. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut lähes 250 000 potilasta.
Meta-analyysi vahvistaa ja laajentaa aiempien tutkimusten tuloksia. Niiden perusteella skitsofreniapotilaiden suurempi kuolleisuus ja lyhyempi elinikä selittyvät todennäköisesti muilla sairauksilla, kuten diabeteksella ja sydäntaudeilla, jotka ovat yleisiä mielenterveyspotilailla. Myös tupakointi, päihteidenkäyttö ja huono ravitsemus ovat yleisiä skitsofreniapotilailla, minkä lisäksi potilaat hakeutuvat ja pääsevät lääkäriin muuta väestöä heikommin.
Tutkimus julkaistiin Lancet Psychiatry -lehdessä.
Noin yksi ihminen sadasta sairastuu skitsofreniaan elinaikanaan. Miehet sairastuvat skitsofreniaan yleensä 20–28 vuoden iässä ja naiset keskimäärin muutamaa vuotta vanhempina. Varsinkin miehillä skitsofrenia johtaa usein syrjäytymiseen, naimattomuuteen ja alhaiseen sosiaaliseen ja taloudelliseen asemaan.
Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Psychiatry 2017;4:295–301)http://dx.doi.org/10.1016/S2215-0366(17)30078-0

(2017411)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla