Skitsofreniaa sairastavat naiset saattavat sairastua rintasyöpään muita naisia todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Tulokset eivät ole täysin varmoja, mutta skitsofreniapotilaiden tiedetään sairastuvan moniin sairauksiin muuta väestöä todennäköisemmin. He myös kuolevat nuorempina.
Nyt julkaistussa tutkimuksessa käytettiin kahdentoista aikaisemman tutkimuksen ja yhteensä 130 000 naisen tietoja. Tulosten perusteella skitsofreniaa potevat sairastuivat rintasyöpään noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin muut naiset, mutta tutkimusten tulokset vaihtelivat paljon.Skitsofreniapotilaat sairastuvat muuta väestöä todennäköisemmin myös sydän- ja verisuonitauteihin ja muun muassa diabetekseen, tutkimuksista tiedetään. Potilaat hakeutuvat ja pääsevät lääkäriin muuta väestöä heikommin, mutta myös tupakointi, päihteidenkäyttö ja huono ravitsemus voivat selittää ilmiötä.Skitsofreniaan sairastuu noin yksi ihminen sadasta. Miehet sairastuvat skitsofreniaan yleensä 20–28 vuoden iässä ja naiset keskimäärin muutamaa vuotta vanhempina. Suomessa mielenterveyspotilaat kuolevat 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö.
Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Psychiatry 2018;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2017.4748)https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2673931

(2018326) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla