Mielenterveyspotilaat ja varsinkin skitsofreniaa sairastavat kuolevat usein muuta väestöä nuorempina. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suuri osa näistä kuolemista johtuu sydän- ja verisuonitaudeista sekä hengitysteiden sairauksista.

Yli miljoonan 20–64-vuotiaan yhdysvaltalaisen rekisteritietoihin perustuva tutkimus osoittaa, että vuosina 2001–2007 skitsofreniaa sairastavien kuolleisuus oli noin 3,5 kertaa suurempaa kuin muun samanikäisen väestön. Tarkasteluaikana kuoli 74 000 skitsofreenikkoa.

Sydän- ja verisuonitaudit ja sydänoireet olivat syynä joka kolmannessa skitsofreniaa sairastavan kuolemassa. Syöpään kuoli noin joka kuudes potilas. Yleisimmin syöpäkuolema johtui keuhkosyövästä. Lisäksi keuhkoahtaumatauti, influenssa, keuhkokuume ja diabetes olivat yleisiä kuolinsyitä. Itsemurhat olivat suhteellisen harvinaisia.

Tulokset viittaavat siihen, että merkittävä osa skitsofreniaa sairastavien kuolleisuudesta johtuu sairauksista, joiden kehittymistä voidaan ehkäistä elintavoilla ja lääkkeillä. Varsinkin tupakointi näyttäisi olevan huomattava riskitekijä tässä potilasryhmässä.

Suomessa mielenterveyspotilaat kuolevat 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, etteivät mielenterveysongelmaiset pääse tai hakeudu hoitoon yhtä hyvin kuin muut, minkä lisäksi usein heidän fyysiset vaivansa jäävät mielenterveysongelmien takia hoitohenkilökunnalta huomaamatta. Myös haitalliset ja epäterveelliset elämäntavat sekä psyykenlääkkeiden haittavaikutukset selittävät osan ilmiöstä.

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Psychiatry 2015;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2015.1737)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2466831#Abstract

Maitotuotteita päivittäin käyttävien on joissain tutkimuksissa havaittu olevan pienentyneessä sydänoireiden ja aivoverenkiertohäiriöiden vaarassa. Uusimmassa Lancet-lehdessä julkaistu suuri tutkimus antaa lisää näyttöä tästä, mutta tulokset eivät silti ole aukottomia.Tutkimus on tervetullut, sillä se on ensimmäinen suuri, eri ruokakulttuureja ja viisi mannerta kattava selvitys maitotuotteiden sydänvaikutuksista. Tutkimukseen osallistui lähes 140 000 henkilöä 21 eri maasta. Maat olivat pääosin köyhiä tai keskituloisia. Osallistujien maitotottumuksista kyseltiin yhdeksänvuotisen seurannan aluksi, ja seurannan aikana hieman alle 11 000 heistä sairastui tai menehtyi sydän- ja verisuonitauteihin tai aivoverenkiertohäiriöön.Analyysin perusteella päivittäin ainakin kahdesti maitotuotteita nauttivat sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin ja menehtyivät niihin noin viidenneksen epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät käyttäneet maitotuotteita. Myös aivoverenkiertohäiriöt olivat maitoa käyttävillä harvinaisempia, ja yhteys oli jopa voimakkaampi kuin sydänoireiden kohdalla.Havainnot ovat mielenkiintoinen viittaus maitotuotteiden mahdollisista terveyshyödyistä köyhissä ja keskituloisissa maissa, joissa monissa maito ei ole keskeinen osa ruokakulttuuria. Tuloksista on kuitenkin vaikea päätellä, mikä tarkalleen maitotuotteissa tai niitä päivittäin käyttävissä selittää suotuisat vaikutukset.Yksi mahdollinen mekanismi on verenpaine, jonka hallinnassa maitotuotteilla saattaa olla osansa. Kalium, magnesium ja kalsium – joita maidossa on runsaasti – voivat laskea verenpainetta, mikä puolestaan pienentää sydänoireiden ja aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa. Hapattamalla tehty jogurtti saattaa myös vaikuttaa suoliston bakteerikantojen välityksellä.Vaikka tulokset viittaavat maitotuotteiden ja myös täysrasvaisten maitotuotteiden terveellisyyteen, tutkimuksen menetelmälliset rajoitukset, nuorehko osallistujakunta ja lyhyehkö seuranta-aika jättävät myös paljon sijaa epäilyille. Tulosten perusteella voi kuitenkin todeta, että maitotuotteiden päivittäinen käyttö ei ole ainakaan haitaksi.Tutkimus julkaistiin Lancet-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Lancet 2018;DOI:10.1016/S0140-6736(18)31812-9)http://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31812-9

(000.000) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Muistisairauksia potevista suuri osa jatkaa seksielämäänsä sairaudestaan huolimatta, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Lääkärien olisi hyvä huomioida tämä muistipotilaita hoitaessaan, ja ottaa myös iän myötä yleistyvät seksielämän vaikeudet puheeksi vastaanotolla.
Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä, ja se perustuu 3 200 kotonaan asuvan keskimäärin 72-vuotiaan kyselyvastauksiin.Tulosten perusteella seksuaalisesti aktiivisia oli 59 prosenttia parisuhteessa olevista muistisairaista miehistä ja 51 prosenttia muistisairaista naisista. Yli 80-vuotiaistakin 40 prosenttia kertoi olevansa seksuaalisesti aktiivisia.Potenssihäiriöt, haluttomuus ja muut sukupuolielämän ongelmat olivat hyvin yleisiä. Niistä kärsi kolmannes dementiaa sairastavista miehistä ja joka kymmenes nainen. Suurin osa vastaajista koki seksuaalisuuden olevan merkittävä osa heidän elämäänsä.Yhdysvaltalaisten tulokset ovat tärkeä muistutus seksuaalisuuden ja seksin merkityksestä myös muistisairaille ja heidän partnereilleen. Uutispalvelu Duodecim(Journal of the American Geriatrics Society 2018;DOI:10.1111/jgs.15511)http://doi.org/10.1111/jgs.15511

(000.000) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.