Paljon sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia nauttivien kolesterolitasot näyttäisivät huonontuvan vuosien varrella. Havainto tukee aiempaa näyttöä, jonka mukaan suuret sokerimäärät saattavat aiheuttaa haitallisia muutoksia kolesterolipitoisuuksissa ja sitä kautta edistää muun muassa sydän- ja verisuonitautien kehittymistä.Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa lähes 7 000 yhdysvaltalaista seurattiin keskimäärin 13 vuoden ajan. Tietoja ruokavaliosta ja kolesterolitasoista kerättiin halki seurannan.

Sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia päivittäin juovien hyvän HDL-kolesterolin pitoisuudet pienenivät ja haitallisten triglyseridien pitoisuudet suurenivat selvästi todennäköisemmin seurannan aikana, kun vertailukohtana olivat sokerijuomia harvemmin kuin kerran kuukaudessa nauttivat.

Sokeria sisältävien täyshedelmämehujen juominen ei vaikuttanut kolesterolitasoihin, jos niitä joi korkeintaan noin 2 desilitraa päivässä. Keinotekoisesti makeutetut juomat nekään eivät pitkällä aikavälillä vaikuttaneet kolesterolipitoisuuksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvaltalaiset huomioivat analyysissa osallistujien muun ruokavalion ja monia muita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, mutta sokerilimujen ja kolesterolitasojen yhteys näkyi senkin jälkeen. Tulokset viittaavatkin siihen, että sokerijuomien vähentäminen voisi auttaa välttymään kolesteroliongelmilta, mutta myös pitämään pitoisuuksia kurissa potilailla, joiden kolesteroliarvot ovat jo koholla.
Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Heart Association 2020;DOI:10.1161/JAHA.119.014083)https://doi.org/10.1161/JAHA.119.014083

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Hmm. Olisipa mielenkiintoista tietää miksi kommentti oli sensuroitu, jossa oli viitattu seuraavaan tutkimukseen infarktipotilaiden veriarvoista:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/jcla.22650?Study+on+the+...

ja jonka johtopäätös oli seuraava:
"Conclusion: Hyperlipidemia is not an important cause of coronary atherosclerosis. High glucose levels and glycosylated lipoprotein are of high importance in the development and progression of coronary atherosclerosis."

Pekka Lönnroth

On kuitenkin hyvä muistaa, että kolesteroli on elimistön rakennus- ja korjausaine, jota maksa ja kaikki solut tekevät sen mitä tarviikin eikä sillä ole suoraan tekemistä esim. sydän- ja verisuonitautien kanssa vaan kohonneella veren sokerilla, joka tuhoaa elimistön valkuaisaineet. Yksi tuhoutuva valkuainen on LDL- ja HDL- partikkelien kuorikerros. Tämä häritsee maksan kykyä tunnistaa ja poistaa ne verenkierrosta, ja  samalla ne ovat herkempiä tarttumaan verisuonten vauriokohtiin, joita esim. tupakointi tai ympäristömyrkyt aiheuttavat.
Tässä oiva tutkimus infarktipotilaista. Infarktin saaneilla verensokeri on ollut jatkuvasti vähän koholla mutta heillä on alhainen kolesterolitaso. Terveillä verensokeri on pysynyt alhaalla ja samalla kolesteroli on merkittävästi korkeammalla tasolla.  Sokeri ja hiilihydraatit on siis merkittävä riskin kasvattaja vaan ei suinkaan luonnolliset eläinrasvat tai kolesteroli.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/jcla.22650?Study+on+the+...

Pekka Lönnroth

  • ylös 5
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla