Kotiin tilattavat sukupuolitautien etätestit voivat brittitutkimuksen mukaan madaltaa testauskynnystä ja lisätä myös riskiryhmäläisten testejä. Vielä ei tosin ole varmaa parantaako kotitestaus myös sukupuolitautien diagnosointia ja hoitoa.Suomessa etätestit ovat tällä hetkellä käytössä Tampereella, Vantaalla sekä yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoiden YTHS:n piirissä olevilla. Myös Helsinki ja Espoo ovat aloittamassa etätestauksia.Brittien tutkimus julkaistiin PLOS Medicine -lehdessä, ja se perustuu 2 000 lontoolaisen 16–30-vuotiaan ja seksuaalisesti aktiivisen vapaaehtoisen kuusiviikkoiseen seurantaan. Seurannan alussa osallistujat satunnaistettiin saamaan tekstiviestinä linkki joko etätestaukseen ohjaavalle tai perinteiseen testaukseen opastavalle internetsivulle.Kun tutkijat seurannan päätteeksi vertasivat, kuinka moni osallistuja kummassakin ryhmässä oli turvautunut sukupuolitautitestiin, he havaitsivat testaukset selvästi yleisemmiksi etätestausryhmässä. Etätestaajista peräti puolet oli testannut itsensä, kun tavallisen testauksen piirissä olevista niin oli tehnyt vain neljännes.

Tutkimus oli liian pieni, jotta tuloksista olisi voinut luotettavasti päätellä lisäsikö etätestaaminen myös diagnosointia ja hoitoja, mutta on hyvin mahdollista, että niin on. Testauksen piirissä oli klamydia, tippuri, HIV ja kuppa. Suomessa etätestauksella voi testata vain klamydiaa ja tippuria. Etätestauksessa potilas saa postitse näytteenottopakkauksen, jonka hän lähettää palautuskuoressa laboratorioon. Suomessa testit tehdään virtsanäytteestä, mutta brittien tutkimuksessa tarjottiin keinot myös verinäytteen ottamiseen (HIV ja kuppa).

Uutispalvelu Duodecim (PLOS Medicine 2017;14:e1002479)https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002479

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(201813) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla