
Mistä nälkäsi todella kertoo? Kun opit tunnistamaan todelliset syyt näläntunteen taustalla, saat syömisesi tasapainoon.
Yhdellä maha murisee, toista heikottaa, kolmannella särkee nälkäisenä päätä. Nälän kokeminen on hyvin yksilöllistä.
– Nälän ja kylläisyyden tunteet kannattaa oppia tunnistamaan, jotta osaa syödä oman tarpeensa mukaisesti, kertoo dosentti, ravitsemusterapeutti Leila Karhunen.
Nälkää ei tarvitse pelätä: se on on hyvä tunne, joka kertoo, milloin meidän tulisi syödä.
Syömiseen ja ruokahaluun vaikuttavat monet muutkin asiat kuin ruokalautasen sisältö: esimerkiksi se, missä, kenen kanssa ja millaisella mielialalla syömme. Siksi perimmäistä syytä voi olla joskus vaikea erottaa.
Muun muassa nämä neljä syytä voivat vaikuttaa näläntunteeseen.
1. Nälkä on opittu tapa
Esimerkiksi lounasaikaan vatsa alkaa usein kurnia, vaikka hetkeä aiemmin emme vielä tunteneet nälkää. Sekin vaikuttaa, kuinka suuresta astiasta ruoka meille tarjoillaan tai minkä kokoiselta lautaselta sen syömme. Isosta astiasta ja suurelle lautaselle ruokaa tulee tutkimusten mukaan otettua enemmän.
2. Syöt aina kiireessä
Jos olet syystä tai toisesta paastonnut koko päivän, mikään määrä ruokaa ei tunnu sammuttavan nälkää illalla. Rauhallinen ruokailu sen sijaan edistää kylläisyyden tunteen kehittymistä.
Jos ahmimme ruokamme, elimistön luontainen säätelyjärjestelmä ei ehdi mukaan ja ruokaa tulee syötyä yli tarpeen.
– Elimistössämme on hieno syömisen säätelyjärjestelmä, joka pyrkii huolehtimaan, että energian saanti ja kulutus vastaavat toisiaan. Se pyrkii pitemmällä aikavälillä pitämään painomme lähes samana.
Säännöllinen ateriarytmi tukee elimistön luontaista nälän ja kylläisyyden tunteen vaihtelua. Napostelu, tiukka dieetti, stressi ja tunnesyöminen voivat puolestaan sotkea kehomme viestejä.
3. Kaipaat lisää kuitua
Jotkut ravintoaineet pitävät nälän pidempään poissa kuin toiset. Eniten tutkimusnäyttöä on proteiineista ja kuidusta. Leivän ja muiden viljatuotteiden liukenemattomat kuidut hidastavat ruoan kulkua ruuansulatuskanavassa.
Kauran, hedelmien ja palkokasvien liukoiset kuidut puolestaan hidastavat verensokerin nousua ja ylläpitävät kylläisyyden tunnetta pidempään.
4. Myös ilo tai väsymys voivat nälättää
Tunteet voivat sekä lisätä että vähentää ruokahalua.
On yksilöllistä, miten reagoimme syömisellä tunteisiin. Yksi syö suruunsa, kun taas toiselta murheet voivat viedä ruokahalun kokonaan.
Moni ahmii herkkuja myös siksi, että on väsynyt. Jatkuva univaje altistaakin tutkimusten mukaan lihomiselle.
Asiantuntija: Leila Karhunen, kliinisen ravitsemustieteen dosentti, Itä-Suomen yliopisto.
11.11. lmestyvässä Hyvä terveys -lehden numerossa 13/21 kerromme, mitä nälkäviestien taustalla on. Kun opit erottamaan nälän todellisen syyn, säätelet nälkäviestejä tehokkaasti ja saat syömisen tasapainoon. Mukana myös täyttävät kasvispastat.
Tilaajana voit lukea kaikki Hyvä terveys -lehden numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta
Oletko kokeillut maitohappobakteerikuuria antibioottien jälkeen. Antibioottien sanotaan pistävän suoliston sekaisin ja maitohappokuuria suositellaan syötäväksi jo antibioottien syömisen aikana, vaan toki aina parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Toivottavasti saat helpotuksen asiaan, jatkuva näläntunne ei ole kuitenkaan mukavaa. Kuitupitoista syötävää kuten marjoja, hedelmiä ja vihanneksia ja juomaksi vettä, näistä suolisto, vatsa ja aivot tykkäävät !
Antibioottikuurin jälkeen tuntuu siltä vaikka syön.. Kohta nälkä. Ja turvottaa on epämukava olo vatsassa. Kuurista on jo yli vuosi.