Liiallinen suolan käyttö on tärkein korkean verenpaineen ja siitä aiheutuvien sairauksien riskitekijä. Suolan vähentämiseen kannustavat valistuskampanjat eivät useinkaan ole tuottaneet toivottuja tuloksia, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella ne voivat toimia ainakin maissa, joissa valtaosa suolasta saadaan kotiruoasta.Kiinassa Shandongin maakunnassa tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin vuosina 2011–2016 toteutettua suolan käytön vähentämiseen tähtäävää kampanjaa. Valistuksen lisäksi kampanjassa työskenneltiin yhdessä kauppojen ja ravintoloiden kanssa ja muun muassa jaettiin koteihin yli 13 miljoonaa suolamittaa. Shandongin maakunnassa asuu lähes 100 miljoonaa ihmistä. Vuonna 2011 heistä poimittiin tutkimukseen 15 000 ja vuonna 2016 hieman yli 16 000.Vuosien 2011 ja 2016 välillä kampanja-alueen asukkaiden suolan saanti väheni 25 prosenttia ja verenpaine laski keskimäärin 2–3 mmHg. Suolan saantia arvioitiin mittaamalla virtsan suolapitoisuuksia 3 700 henkilöltä. Lisäksi väestön tietoisuus suolan vaaroista kasvoi ja vähäsuolaisten vaihtoehtojen käyttö yleistyi.Verenpaineen laskeminen 2–3 mmHg:lla ei kuulosta suurelta, mutta länsimaisissa väestöissä 2 mmHg:n pudotuksen on osoitettu vähentävän aivoverenkiertohäiriöitä 10 prosenttia ja sydän- ja verisuonitautien oireita 18 prosenttia. Toisin kuin länsimaissa, Shandongissa valtaosa suolasta saadaan kotiruoasta, mikä voi selittää kampanjan tehokkuutta. Länsimaissa suola tulee suurelta osin elintarvikkeista ja leivästä, joihin suola on lisätty tuotantovaiheessa.Havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, sillä kampanjan lisäksi muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Havainnot kuitenkin viittaavat siihen, että mittavat ja pitkäkestoiset kampanjat voivat tehota maissa, joissa suuri osa suolasta saadaan kotiruoasta. WHO:n tavoite on vähentää maailman väestön suolan käyttöä 30 prosenttia ja korkeaa verenpainetta 25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.Suomalaismiehet syövät noin 10 grammaa ja naiset 7 grammaa ruokasuolaa päivittäin. Tämä on noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Suomessa suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja ns. piilosuolana elintarvikkeista kuten leivästä, juustoista ja valmisruoista. Liiallinen suolan käyttö on maailmanlaajuisesti merkittävä kohonneen verenpaineen ja sydän- ja verisuonitautien aiheuttaja. Globaalisti liika suola aiheuttaa lähes 2 miljoonaa sydäntautikuolemaa joka vuosi.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Internal Medicine 2020;DOI:10.1001/jamainternmed.2020.0904)https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2020.0904

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla