Jotkin autoimmuunisairaudet saattavat tuoreiden tulosten valossa olla osittain seurausta suolistobakteeri Enterococcus gallinarumin pääsystä esimerkiksi maksaan tai haimaan. Havainnot perustuvat hiiritutkimukseen, mutta samantyyppisiä viitteitä on myös ihmisistä. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Science-lehdessä.
Tutkijat tekivät havaintonsa tutkimalla systeeminen lupus erythematosus -autoimmuunisairautta potevia hiiriä. Hiirten hoitaminen antibiooteilla vähensi kuolemia ja lupukseen liittyvää autoimmuunireaktiota, mikä sai tutkijat epäilemään bakteerien osuutta.

Tarkemmissa tutkimuksissa he löysivätkin hiirten maksasta, haimasta ja imusolmukkeista Enterococcus gallinarumia. Enterococcus gallinarumin läsnäolo myös lisäsi lupukseen liittyviä autoimmuuni-ilmiöitä, mutta muiden bakteerien kohdalla ei vastaavaa havaittu.Seuraavaksi tutkijat tarkastelivat systeemistä lupus erythematosusta sairastavien ihmispotilaiden maksan koepaloja, ja löysivät niistäkin Entercoccus gallinarumia. Terveiden verrokkien koepaloissa sitä ei ollut. Myös monien autoimmuunihepatiittia potevien maksanäytteissä oli tätä bakteeria, tutkijat havaitsivat.
Havainnot viittaavat suolistobakteerien voivan olla osallisena autoimmuunisairauksissa, mutta ennen lisätutkimuksia tuloksia kannattaa tulkita varoen. Jos tulokset kuitenkin varmistuvat, suolistobakteerien pääsy muihin elimiin saattaa osoittautua osatekijäksi monissa immunologisissa sairauksissa. Autoimmuunisairauksissa kehon immuunipuolustus hyökkää elimistön omia kudoksia vastaan. Tällaisia sairauksia ovat mm. nuoruustyypin diabetes ja keliakia.
Uutispalvelu Duodecim
(Science 2018;DOI:10.1126/science.aar7201)http://science.sciencemag.org/cgi/doi/10.1126/science.aar7201

(201839) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kansainvälisten ponnistelujen ansiosta tuberkuloosiin kuolee entistä vähemmän ihmisiä. Myös uusien tartuntojen ja tautia sairastavien määrät ovat laskemassa, mutta selvästi hitaammin kuin kuolleisuus.

Tuoreen selvityksen perusteella tuberkuloosikuolleisuus on laskenut vuosittain noin 4 prosenttia edellisen vuosikymmenen aikana. Suotuisa kehitys johtuu todennäköisesti parantuneesta lääkkeiden saatavuudesta, mutta tästä huolimatta tuberkuloosiin menehtyy vuosittain noin 1,3 miljoonaa ympäri maailmaa. Uudet tuberkuloositartunnat ovat nekin vähentyneet, mutta tahti on noin puolet kuolleisuuden vähentymisestä. Nykyään uusia tartuntoja todetaan noin 10 miljoonaa joka vuosi. Jotta tilanne paranisi, tuberkuloosi pitäisi monissa maissa diagnosoida aiemmin ja hoito aloittaa varhaisemmin kuin nykyään. Näin potilaita estettäisiin levittämästä tartuntaa.

Tuberkuloosin leviämiseen ja kuolleisuuskehitykseen vaikuttavat myös tupakointi ja alkoholi sekä diabetes, jonka tiedetään suurentavan tuberkuloositartunnan riskin kolminkertaiseksi. Tuberkuloosi on yleinen varsinkin Aasian ja Afrikan köyhän väestön keskuudessa.

Tiedot julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Infectious Diseases -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2018;DOI:10.1016/S1473-3099(17)30703-X)http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(17)30703-X/fulltext

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Jalkojen suonikohjuista kärsivät voivat sairastua laskimoveritulppiin tavallista todennäköisemmin. Myös riski sairastua keuhkoveritulppiin ja ääreisvaltimotautiin on heillä suurentunut, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Tulokset perustuvat 212 000 suonikohjuista kärsivän ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin.
Suonikohjuja potevien riski sairastua laskimoveritulppaan kahdeksanvuotisen seurannan aikana oli viisi kertaa suurempi kuin terveiden verrokkien. Keuhkoveritulppa tai ääreisvaltimotauti kehittyi heille kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokeille.Samantapaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta yhteyden tarkkaa syytä ei tiedetä. On esimerkiksi mahdollista, että taustalla on yhteisiä riskitekijöitä, jotka altistavat suonikohjuille sekä sairastumisille. Suonikohjuja potevat saattavat olla alttiita myös sydämen vajaatoiminnalle.
Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Suonikohjut näkyvät ihon läpi pullistuneina suonina, ja ne vaivaavat noin 20–30 prosenttia aikuisista.
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2018;319:807–817) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673551

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.