Hampaiden kiinnityskudosten tulehduksen eli parodontiitin hoitaminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan pienentää keskenmenon vaaraa. Samaa OPT-tutkimusaineistoa hyödyntänyt aiempi selvitys ei havainnut yhteyksiä parodontiitin ja keskenmenojen väliltä, mutta nyt julkaistu analyysi otti huomioon aiempaa tutkimusta vaivanneita menetelmällisiä ongelmia.
Tuoreiden tulosten perusteella parodontiittihoidoissa olleiden äitien lapset syntyivät harvemmin keskosina kuin verrokkiryhmäläisten lapset. Yhteys havaittiin lievää tai kohtalaista parodontiittia potevilla, joiden tulehdus hoidettiin ennen 21. raskausviikkoa. Käytännössä keskossyntymiä ei kuitenkaan ollut kovin paljoa kummassakaan ryhmässä, sillä vain noin 12 prosenttia lapsista syntyi keskosina.Parodontiitti on tulehduksellinen sairaus, ja todennäköisesti tulehdustilat selittävät myös keskenmenoriskin. Parodontiitti altistaa myös aivoverenkiertohäiriöille ja sydäninfarkteille, mutta niidenkin todennäköisyys pienenee hoitojen myötä, aiemmista tutkimuksista tiedetään.Tulokset julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(International Journal of Epidemiology 2018;DOI:10.1093/ije/dyy089)http://doi.org/10.1093/ije/dyy089

(201872) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla