Sydänkohtauksen saaneet ovat suurentuneessa vaarassa menehtyä vuoden sisällä sairastumisesta, mutta pitemmässä tarkastelussa potilaiden ennuste näyttää paremmalta. Heart-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat potilaiden kuolleisuuden olevan viiden vuoden kuluttua suurin piirtein samalla tasolla kuin muun väestön.

Australialaistutkijoiden tulokset perustuvat 3 500 potilaan 15-vuotiseen seurantaan, ja sen perusteella hieman yli 92 prosenttia potilaista on hengissä vuoden kuluttua sydänkohtauksesta. Tällöin potilaiden kuolleisuus on 5 - 6 kertaa suurempaa kuin muun väestön. Tilanne kuitenkin tasoittuu vähitellen ja 5 - 15 vuotta sairastumisen jälkeen potilaiden kuolleisuus laskee muun väestön tasolle.

Potilaiden ennusteeseen vaikuttaa etenkin se, ovatko he päässeet pikaisesti sairaalaan, jossa pystytään tekemään perkutaanisia koronaaritoimenpiteitä. Myös nopea toipuminen ja töihin palaaminen ennakoivat parempaa pitkäaikaisennustetta, tutkijat kirjoittavat.
Sydänkohtaus eli sydäninfarkti tarkoittaa sydänlihaksen kuoliota, joka johtuu sepelvaltimon tukkeutumisen aiheuttamasta hapenpuutteesta. Yleensä sydänkohtaus aiheuttaa kovan, laajalti rintalastan takana tuntuvan kivun. Kipua kuvataan usein puristavaksi tai vannemaiseksi, ja se voi säteillä olkavarsiin, leukaan ja jopa selkään. Kipu on kovaa, se jatkuu samanlaisena ja usein se myös nostattaa kylmän hien pintaan.
Uutispalvelu Duodecim
(Heart 2017;DOI:10.1136/heartjnl-2016-310485)http://dx.doi.org/10.1136/heartjnl-2016-310485

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(2017711) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla