Perinteiset sydän- ja verisuonitautien riskitekijät näyttäisivät altistavan myös Alzheimerin taudin kehittymiselle, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys havaittiin potilailla, joilla oli sydänriskitekijöitä keski-iässä.
Keski-iän terveyden on tiedetty vaikuttavan myöhempään dementiariskiin tätäkin ennen, mutta nyt julkaistussa tutkimuksessa riskitekijät yhdistettiin suoraan Alzheimerin tautiin liittyvien amyloidien kertymiseen aivoissa. Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava sairaus.
Tulosten perusteella ylipaino, tupakointi, verenpainetauti, diabetes ja kolesteroliongelmat kaikki liittyivät suurempiin amyloidikertymiin aivoissa. Yhteys havaittiin jo yhtä riskitekijää sairastavilla, mutta se voimistui mitä useampia riskitekijöitä potilaalla oli.
Yhteydet havaittiin riippumatta osallistujien iästä, sukupuolesta, koulutustasosta ja mahdollisesta geneettisestä Alzheimer-alttiudesta.
Tulokset vahvistavat näkemystä, jonka mukaan sydän- ja verisuonitautien riskitekijät ovat osallisina Alzheimerin tautiin johtavassa tautimekanismissa. Ne viittaavat myös siihen, että kyseisten riskitekijöiden hoitaminen ja niiltä välttyminen voisi vähentää myös Alzheimerin tautia.
Alzheimerin tautia sairastaa noin 70 000 suomalaista.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2017;317:1443–1450)http://jamanetwork.com/journals/jama

(2017411)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla