Syöpäpotilaat kokevat usein voimakasta väsymystä ja uupumusta, joka ei lähde tavallisella levolla. Uupumuksen hoitoon käytetään monenlaisia keinoja, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan parhaita ovat liikunta, psykologinen tuki ja niiden yhdistelmät. Lääkkeillä ei päästä samanlaisiin vaikutuksiin, tulokset osoittavat.

JAMA Oncology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 113 tutkimuksen ja lähes 12 000 syöpäpotilaan tietoihin. Tutkimuksissa uupumusta oli hoidettu liikunnalla, psykologisilla menetelmillä, niiden yhdistelmällä tai lääkkeillä.Kun tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, potilaiden uupumus hoitojen aikana sekä niiden jälkeen lievittyi liikunnalla, psykologisilla hoito-ohjelmilla ja jossain määrin myös niiden yhdistelmillä. Lääkehoidot eivät vähentäneet väsymystä tai uupumusta.
Syöpäpotilaiden kokema uupumus ja väsymys liittyvät itse sairauteen, mutta myös syöpähoitoihin, jotka voivat uuvuttaa monellakin tapaa.

Noin joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään elämänsä aikana. Uusia tapauksia todetaan runsaat 30 000 joka vuosi. Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Oncology 2017;DOI:10.1001/jamaoncol.2016.6914)http://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/fullarticle/2606439

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(2017323)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla