Patologit pystyvät arvioimaan eturauhassyövän kudosnäytteitä tarkemmin ja tehokkaammin, jos heitä avustaa kudosnäytteiden tunnistamiseen kehitetty tekoäly. Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä. Tutkimuksessa 20 patologia pyydettiin arvioimaan 240 potilaalta otettuja kudosnäytteitä ilman tekoälyn avustusta sekä sen kanssa. Heidän arvioitaan verrattiin urologiaan perehtyneiden kokeneiden patologien samoista aineistoista tekemiin diagnooseihin.Tekoälyn avustamina patologien diagnoosit olivat lähempänä urologiaan perehtyneiden diagnooseja, minkä lisäksi he löysivät enemmän syöpäkasvaimia, tekivät sen nopeammin ja olivat varmempia diagnooseistaan kuin ilman avustusta työskennellessään.Käyttäessään tekoälytyökalua patologit tunnistivat myös paremmin lievät eturauhassyövät, jotka eivät edellytä pikaista hoitoa.Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat tekoälyn voivan parantaa eturauhassyövän diagnosointia. Läheskään kaikki patologit eivät ole erikoistuneet urologisiin sairauksiin, joten tekoälyavusteisista työkaluista voisi olla paljon apua.Tekoälyohjelmia on testattu myös muun muassa rintasyövän, melanooman ja keuhkosyövän tunnistamisessa, mutta tulokset ovat vaihdelleet. Usein ohjelmat ovat suoriutuneet ainakin yhtä hyvin kuin lääkärit, mutta niiden tarkkuus on taattua vain rajatuissa olosuhteissa.

Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpä Suomessa. Siihen kuolee noin 850 miestä joka vuosi. Uusia tapauksia todetaan vuosittain noin 5 000. Sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta.

Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2020;3:e2023267)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.23267

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla