Trasrasvahappojen kieltäminen ravintolaruoista näyttäisi vähentäneen sydänkohtauksia Yhdysvalloissa, tuore tutkimus osoittaa. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa sekä pieniä määriä luonnostaan maidossa, maitotuotteissa sekä punaisessa lihassa.
Nyt julkaistussa tutkimuksessa transrasvojen vaikutuksia selvitettiin vertaamalla New Yorkin osavaltion piirikuntien sairaalarekistereitä ennen ja jälkeen transrasvakiellon. Kielto tuli voimaan osassa piirikuntia vuonna 2007. Kielto koskee ravintoloita, leipomoita, pikaruokakojuja, kahviloita ja vastaavia ruokapaikkoja.
Tulosten perusteella kolme vuotta voimaantulon jälkeen sydänkohtaukset olivat vähentyneet 6 prosenttia enemmän piirikunnissa, joissa transrasvat kiellettiin. Myös aivoverenkiertohäiriöt vähenivät enemmän, mutta tältä osin tulokset olivat epäselvempiä.
Tulokset viittaavat transrasvakieltojen voivan auttaa sydänoireiden vähentämisessä, mutta kiellon lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa nyt havaittuun kehitykseen. Tämän vuoksi tuloksia on hyvä tulkita varovasti. Yhdysvalloissa transrasvojen käyttöä ollaan todennäköisesti rajoittamassa laajemminkin vuodesta 2018 lähtien.
Suomessa transrasvan saanti on vähentynyt yli puoleen vuoden 1992 jälkeen. Muutos johtuu pitkälti siitä, että 1990-luvulla kotimainen margariiniteollisuus muutti kasvirasvojen kovettamismenetelmiä niin, ettei transrasvoja juurikaan muodostu. Myös muiden rasvaa sisältävien elintarvikkeiden transrasvahappopitoisuudet ovat vähentyneet. Nykyään suuri osa transrasvahapoista saadaan Suomessa maitovalmisteista ja voista. Noin viidennes transrasvoista on peräisin vilja- ja leivontatuotteista ja vajaa viidennes liharuoista.
Tutkimus julkaistiin JAMA Cardiology -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Cardiology 2017;DOI:10.1001/jamacardio.2017.0491)http://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2618359

(2017427)