Tuberkuloosilääkityksen voi antaa yhdellä käynnillä – onnistuu vatsaan laitettavalla putkilolla

Pitkät lääkitykset ovat potilaille hankalia ja monet jättävät lääkkeitä sen vuoksi ottamatta tai lopettavat lääkityksen kesken. Avun tilanteeseen voisivat tarjota yhdellä käynnillä nieltävät tai asennettavat kapselit ja laitteet, jotka vapauttavat lääkkeet vähitellen viikkojen tai kuukausien kuluessa.Tuberkuloosi on erityisen hankala hoidettava, sillä se edellyttää suurien antibioottimäärien päivittäistä nielemistä kuukauden ajan. Tähän saattaa kuitenkin tulla muutos, jos monikansallisen tutkijaryhmän keksintö yleistyy.Tutkijoiden kehittämällä menetelmällä tuberkuloosin hoidossa tarvittavat antibiootit saadaan kerralla potilaan vatsalaukkuun, missä ne vapautuvat tasaisesti hoidon ajan.
Menetelmässä potilaan vatsaan viedään nenä-mahaletkulla pitkulainen verkkoputkilo, joka kiertyy jousimaiseksi kierukaksi vatsalaukussa, eikä sen ansiosta matkaa pitemmälle suolistoon. Putkilon sisällä on lääkekapseleita, jotka on päällystetty vapauttamaan lääkeaineet tasaisesti neljän viikon aikana. Science Translational Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat asensivat putkiloita sikojen vatsalaukkuihin ja onnistuivat antamaan niille neljä viikkoa kestävän lääkehoidon yhdellä hoitokerralla. Verkkoputkilo ei aiheuttanut ongelmia eikä vaurioita vatsalaukkuihin, ja ne saatiin poistettua helposti tähystyksessä. Jos menetelmä osoittautuu hyväksi ja turvalliseksi myös lisätutkimuksissa, se voi tulevaisuudessa huomattavasti helpottaa tuberkuloosin hoitoa. Tuberkuloosihoito edellyttää jopa 3 grammaa antibiootteja päivässä.Tuberkuloosi on bakteerin aiheuttama infektiotauti, joka yleisimmin ilmenee keuhkoissa. Se paranee pitkällä lääkityksellä, mutta hoitamattomana johtaa yleensä kuolemaan. Tuberkuloosi on edelleen monissa maissa merkittävä terveysongelma, vaikka kansainvälisten ponnistelujen ansiosta siihen kuolee entistä vähemmän ihmisiä. Myös uusien tartuntojen ja tautia sairastavien määrät ovat laskemassa. Tästä huolimatta vuosittain noin 10 miljoonaa ihmistä saa tartunnan ja 2 miljoonaa menehtyy tuberkuloosiin.Uutispalvelu Duodecim
(Science Translational Medicine 2019;11:eaau6267)http://stm.sciencemag.org/content/11/483/eaau6267

(2019314) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla