Tupakointi raskauden aikana haittaa sikiön kehitystä, mutta monet haitat jäävät kehittymättä, jos tupakoinnin lopettaa raskauden alkupuolella. Tuoreen tutkimuksen mukaan ainakin sikiön kasvu normalisoituu, jos tupakoinnin lopettaa ajoissa.Tiedot käyvät ilmi PLOS Medicine -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 8 600 eurooppalaista äitiä ja lasta. Tupakointia raskaudesta huolimatta jatkaneiden lapset olivat ultraäänitutkimusten perusteella pienikokoisia halki raskauden, ja yhteys oli sitä voimakkaampi mitä enemmän äiti tupakoi. Vastaavaa laajamittaista kasvun heikentymistä ei nähty äideillä, jotka lopettivat tupakoinnin ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana. Mittauksista ainoastaan reisiluun pituus viittasi heillä heikompaan sikiön kasvuun, tutkijat havaitsivat.

Havainnot vahvistavat nykyistä käsitystä raskauden aikaisen tupakoinnin haitoista ja osoittavat haittojen jäävän ainakin sikiön kasvun osalta vähäisiksi, jos äiti lopettaa tupakoinnin raskauden alkuvaiheissa. Havainnot viittaavat myös siihen, että pelkkä tupakoinnin vähentäminen voi pienentää riskejä tapauksissa, joissa äiti ei kykene lopettamaan tupakointia kokonaan. Sikiön kasvun lisäksi tupakka-altistus aiheuttaa kuitenkin monia muita vaaroja, joten tavoitteena tulisi aina olla täysi savuttomuus.

Valistuksesta huolimatta noin 15 prosenttia suomalaisnaisista tupakoi raskauden aikana, ja heistä kaksi kolmesta tupakoi koko raskausajan. Tupakointi lisää merkittävästi sikiön kasvuhäiriön, ennenaikaisen synnytyksen ja muun muassa istukan ennenaikaisen irtoamisen vaaraa. Tupakalle raskauden aikana altistuneilla on myös muita enemmän hengitystieinfektioita, oppimishäiriöitä ja ylivilkkautta.
Uutispalvelu Duodecim(PLOS Medicine 2019;DOI:10.1371/journal.pmed.1002972https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002972

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla