Yhdysvaltalaistutkijat ovat onnistuneesti parantaneet kammiotakykardia-rytmihäiriön sädehoidolla. New England Journal of Medicinen julkaisemat tulokset ovat vielä alustavia, mutta ne viittaavat sädehoidon voivan auttaa potilaita, joilla muut keinot eivät ole toimineet. Kammiotakykardiaa eli kammiotiheälyöntisyyttä hoidetaan yleensä rytmihäiriötahdistimella ja lääkkeillä, mutta ne eivät paranna vaivaa. Nyt käytetyn stereotaktisen ablatiivisen sädehoidon avulla potilaat kuitenkin pysyivät lähes oireettomina.Tutkimuksessa sädehoito kohdistettiin oikeisiin kohtiin käyttämällä useita eri kuvantamismenetelmiä sekä ns. elektrokardiografista kuvausta, jolla voidaan kartoittaa sydämen sähköistä toimintaa. Yhdistämällä kaikki menetelmät, sädehoito saatiin rajattua hyvin tarkasti alueille, jotka aiheuttivat kammiotakykardiaa. Sädehoitoa annettiin viidelle kammiotakykardiapotilaalle, joiden rytmihäiriöitä ei saatu kuriin edes katetriablaatiolla. Sädehoito osoittautui erittäin tehokkaaksi. Hoitoa edeltävien kolmen kuukauden aikana potilaat kokivat yhteensä 6 500 takykardia-kohtausta, mutta sitä seuraavien viikkojen aikana ne alkoivat vähentyä ja kuukausien kuluessa käytännössä lakkasivat kokonaan. Tulokset ovat lupaavia, mutta niiden tulkinnassa kannattaa olla varovainen. Vastaavia säteilyannoksia on käytetty syöpien hoidossa pitkään, mutta niiden pitkäaikaisvaikutuksista sydämen toimintaan ei ole tietoa. On esimerkiksi mahdollista, että hoito aiheuttaa sydämeen arpeutumista ja vaurioita, jotka oireilevat vasta myöhemmin. Tämän vuoksi menetelmää kokeiltiin iäkkäillä potilailla, joilla muut hoitovaihtoehdot oli jo todettu tehottomiksi.Uutispalvelu Duodecim (New England Journal of Medicine 2017;377:2325 - 2336)http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1613773#t=abstract

(20171220) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Iän myötä tapahtuva lihasten ja fyysisen toimintakyvyn heikkeneminen ei korjaannu D-vitamiinilisiä syömällä, tuore tutkimus osoittaa. D-vitamiinilisien on ajateltu auttavan, koska varsinainen D-vitamiinin vajaus voi aiheuttaa muun muassa lihasheikkoutta ja haitata hermoston lihaskoordinaatiota.Nyt julkaistut tulokset perustuvat satunnaistettuun kaksoissokkokokeeseen, jossa 78 kotonaan asuvalle yli 65-vuotiaalle annettiin puolen vuoden ajan joko D-vitamiinia tai lumevalmistetta. Osallistujat olivat jo fysiikaltaan hauraita tai suhteellisen hauraita, ja heidän veren D-vitamiinipitoisuutensa olivat keskimäärin 37 nmol/l, mikä on vähänlaisesti.

D-vitamiinilisien ansiosta osallistujien veren D-vitamiinipitoisuudet suurenivat huomattavasti, mutta tämä ei näkynyt lainkaan heidän lihaskunnossaan tai fyysisessä toimintakyvyssä. Kaikki osallistujat menestyivät lihaskuntoa ja lihasten rakennetta mittaavissa testeissä yhtä hyvin riippumatta siitä olivatko he saaneet lumetta vai D-vitamiinia.

Tulokset osoittavat, ettei D-vitamiinilisät vahvista iäkkäiden lihaksia ainakaan puolen vuoden kuurina, mutta on silti mahdollista, että pitemmässä seurannassa jotain eroja ilmenisi. Tämän varmistaminen edellyttää kuitenkin lisätutkimuksia.Tutkimus julkaistiin Journal of Nutrition -lehdessä.

D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, mutta sitä saa myös ruoasta kuten kalasta sekä vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista.

Uutispalvelu Duodecim(Journal of Nutrition 2018;DOI:10.1093/jn/nxy024)http://doi.org/10.1093/jn/nxy024

(201865) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lihavuus ja varsinkin vakava lihavuus aiheuttavat monenlaisia riskejä raskauden aikana. Osa näistä riskeistä pienenisi lihavuusleikkauksen avulla, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan leikkauksen läpikäyneiden raskauksissa saattaa olla tavallista enemmän muita ongelmia.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä American Journal of Obstetrics & Gynecology -lehdessä, ja se perustuu 2,8 miljoonan naisen terveystietoihin. Naisista 8 400 oli ollut lihavuusleikkauksessa.

Analyysin perusteella lihavuusleikkauksen läpikäyneillä naisilla oli vähemmän raskausdiabetesta, verenpaineongelmia, raskaudenjälkeistä verenvuotoa ja keisarileikkauksia kuin saman verran ennen raskautta painaneilla naisilla, jotka eivät olleet käyneet lihavuusleikkauksessa. Heidän vauvansa olivat myös tavallista harvemmin suurikokoisia raskauden kestoon nähden.

Näistä monista hyödyistä huolimatta samaan aikaan lapsen pienikokoisuus, raskauden aikaiset kasvunhidastumat ja ennenaikaiset synnytykset olivat yleisempiä lihavuusleikatuilla. Lihavuusleikkaus ei vaikuttanut raskausmyrkytyksen eli pre-eklampsian, kohtukuolemien, synnynnäisten epämuodostumien tai vastasyntyneiden kuolemien todennäköisyyteen.Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa sairaalloisen lihaville potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 116 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 130 kiloa. Vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan kuitenkin jo, kun painoindeksi ylittää 35.

Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Obstetrics & Gynecology 2018;DOI:10.1016/j.ajog.2018.02.003)https://doi.org/10.1016/j.ajog.2018.02.003

(201865) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.