Psykoosiin sairastuvat usein eristäytyvät maailmasta ja arkielämästä, mikä voi pahentaa oireilua ja vaikeuttaa paranemista. Brittitutkijoiden mukaan heidän kehittämänsä hoito-ohjelma voi kuitenkin auttaa potilaita aktivoitumaan ja lähtemään kotoaan.
Brittien menetelmässä psykoosipotilaat saavat tavallisen hoidon lisäksi psykososiaalista hoitoa, jossa asteittain potilasta autetaan tunnistamaan odotuksiaan ja toiveitaan elämältä, minkä jälkeen kartoitetaan keinoja saavuttaa niitä ja lopulta pyritään mahdollisuuksien mukaan toimimaan potilaan toiveita edistävillä tavoilla. Samalla myös autetaan potilasta pärjäämään sairauteen liittyvien ennakkoluulojen ja negatiivisten tuntemusten kanssa.Nyt julkaistussa tutkimuksessa menetelmää tutkittiin 154 psykoosipotilaan avulla. Heistä puolet sai tavallista hoitoa ja puolet lisäksi psykososiaalista apua hieman alle vuoden ajan. Potilaat olivat 16–35-vuotiaita, sosiaalisesti eristäytyneitä ja vetäytyneitä, ja liikkuivat kotinsa ulkopuolella korkeintaan 30 tuntia viikossa.Tutkijoiden mukaan seurannan aikana potilaiden elämässä tapahtui selvä muutos parempaan. Analyysi osoitti psykososiaalisen hoidon auttaneen potilaita lisäämään kodin ulkopuolisia aktiviteetteja peräti kahdeksalla tunnilla viikossa, mikä on merkittävä muutos.
Brittien havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne ovat erittäin tervetullut viittaus psykososiaalisten keinojen mahdollisuuksista nuorten psykoosipotilaiden hoidossa. Tulokset julkaistiin Lancet Psychiatry -lehdessä.Psykoosilla tarkoitetaan mielisairautta, jossa todellisuudentaju on huomattavan vääristynyt ja potilaalla on vaikeuksia tunnistaa mikä on totta ja todellista ja mikä ei. Skitsofrenia on yleisin psykoottinen häiriö. Siihen sairastuu noin yksi sadasta. Varsinkin miehillä skitsofrenia johtaa usein syrjäytymiseen, naimattomuuteen ja alhaiseen sosiaaliseen ja taloudelliseen asemaan.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Psychiatry 2017;doi:10.1016/S2215-0366(17)30476-5 1)http://dx.doi.org/10.1016/S2215-0366(17)30476-5
(20171220) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.