Välimeren perinteinen ruokavalio voi tuoreen tutkimuksen mukaan pienentää myös riskiä sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään. Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.Nyt julkaistussa tutkimuksessa osallistujien riski sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään oli sitä pienempi mitä useampia välimerellisen ruokavalion piirteitä heidän ruokavaliossaan oli. Verrattuna osallistujiin, joiden ruokavaliossa ei ollut juuri lainkaan välimerellisiä piirteitä, sitä tarkimmin noudattavien sairastumisriski oli 60 prosenttia pienempi. Yhteys koski varsinkin peräsuolisyöpiä.
Tulokset lisäävät näyttöä Välimeren perinteisen ruokavalion lukuisista terveyshyödyistä. Aiemmissa tutkimuksissa sen on osoitettu pienentävän monien sairauksien, mm. sydän- ja verisuonitautien, dementian ja aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa.
Tutkimukseen osallistui 35 000 naista, joita seurattiin keskimäärin 17 vuoden ajan. Seurannan aikana naisilla todettiin 470 paksu- ja peräsuolisyöpää.
Suomessa paksu- ja peräsuolisyöpä on miesten kolmanneksi ja naisten toiseksi yleisin syöpä. Uusia tapauksia todetaan vuosittain noin 3 000.
Uutispalvelu Duodecim (International Journal of Epidemiology 2017;DOI:10.1093/ije/dyx155)https://doi.org/10.1093/ije/dyx155

(201796) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla