Verenohennuslääke varfariinia käyttävät saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan säästyä syövältä jonkin verran muita todennäköisemmin. Norjalaistutkijoiden havainnot perustuvat laajaan rekisteriaineistoon, mutta ne kaipaavat vielä lisätutkimusten vahvistuksia.Tutkijat tekivät havaintonsa hyödyntämällä yli 1,2 miljoonan norjalaisen rekisteritietoja. Heistä 93 000 oli ollut varfariinilääkityksellä vähintään puolen vuoden ajan ja loput toimivat vertailuryhmänä.Seitsemänvuotisen seurannan aikana varfariinilääkityksellä olleiden riski sairastua mihin tahansa syöpään oli 16 prosenttia pienempi kuin verrokkien, jotka eivät käyttäneet varfariinia. Analyysissa, jossa tarkasteltiin erikseen eri syöpätyyppejä, keuhkosyöpäriski oli varfariinia käyttäneillä 20 prosenttia pienempi ja eturauhassyövän riski 31 prosenttia pienempi.Yhteydet olivat voimakkaampia potilailla, jotka sairastivat eteisvärinä-rytmihäiriötä tai eteislepatusta. Heillä varfariinilääkitys liittyi 38 prosenttia pienempään riskiin sairastua mihin tahansa syöpään ja 61 prosenttia pienempään keuhkosyövän, 40 prosenttia pienempään eturauhassyövän, 38 prosenttia pienempään rintasyövän ja 29 prosenttia pienempään paksusuolen syövän riskiin.
Tutkijoilla ei ollut käytössään tietoja potilaiden muista lääkityksistä, sairauksista eikä ruokavaliosta tai muista elintavoista, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen. Jos varfariini kuitenkin todella ehkäisee syöpää, lääkityksillä voi olla merkittävä vaikutus väestön syöpäsairastavuuteen.
Varfariinia määrätään arviolta 5–10 prosentille länsimaiden aikuisista jossain vaiheessa elämää. Sillä hoidetaan mm. eteisvärinäpotilaita ja veritulppavaarassa olevia.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2017;DOI:10.1001/jamainternmed.2017.5512)https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2017.5512

(20171115) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla