Yöllinen verenpaineen nousu voi tuoreen tutkimuksen mukaan olla merkki suurentuneesta riskistä sairastua dementiaan. Ihmisen verenpaine yleensä laskee hieman yön aikana, mutta osalla se myös nousee.Tiedot käyvät ilmi ruotsalaistutkimuksesta, jossa 1 600 seitsemänkymmenvuotiaalle tehtiin vuorokauden kestävä verenpaineen mittaus. 24-vuotisen seurannan aikana heistä 300 sairastui dementiaan.Riski sairastua dementiaan oli noin 60 prosenttia suurempi miehillä, joiden systolinen verenpaine selvästi nousi yöllä. Riski koski myös Alzheimerin tautia, mutta ei verisuoniperäisiä dementioita. Noin 40 prosenttia osallistujista käytti verenpainelääkkeitä.Ruotsalaisten tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat yöllisen verenpaineen nousun suurentavan dementiariskiä iäkkäillä miehillä. Jos tulokset vahvistetaan, riskiä voisi mahdollisesti pienentää ottamalla verenpainelääkkeet ennen nukkumaanmenoa. Tutkimusten perusteella osalla verenpainepotilaista se parantaisi verenpaineen hoitoa muutenkin.

Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Hypertension 2021;DOI:10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.16711)https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.16711

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla