Itsensä yksinäiseksi kokevat naiset ovat muita alttiimpia sairastumaan sydän- ja verisuonitauteihin. Myös sosiaalinen eristyneisyys ja vähäiset ihmiskontaktit liittyvät suurentuneeseen sairastumisriskiin.Tuoreen tutkimuksen perusteella vaikutukset eivät ole suuren suuria, sillä yksinäiset naiset sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin 5 prosenttia ja sosiaalisesti eristyneet 8 prosenttia todennäköisemmin kuin muut samanikäiset naiset.Yhteydet ovat kuitenkin voimakkaampia, jos nainen on sekä yksinäinen että sosiaalisesti eristynyt. Tällöin sairastumisriski on 13–27 prosenttia suurempi muihin naisiin verrattuna. Tämä havaittiin kahdeksan vuoden seurannassa.Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin ja todennäköisesti ne selittyvät osittain elintavoilla. Tässä tutkimuksessa yhteydet kuitenkin näkyivät senkin jälkeen, kun monet sydän- ja verisuonitaudeille altistavat riskitekijät huomioitiin.

Tulokset perustuvat 58 000 keskimäärin 79-vuotiaan naisen kahdeksanvuotiseen seurantaan. Yksinäisyydestä ja sosiaalisista suhteista ja aktiviteeteista kyseltiin neljän vuoden välein. Naiset olivat terveitä tutkimuksen alkaessa, mutta seurannan aikana 1 600 naista sairastui sydän- ja verisuonitautioireeseen.Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2022;5:e2146461)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2021.46461

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla