Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Hoida pois juuri sinua vaivaava ikääntymismuutos, niin ihosi näyttää nuorekkaammalta.

Iho saa rakennusaineensa monipuolisesta ravinnosta verenkierron kautta. Lisäapua antavat terveelliset elämäntavat, riittävä lepo, uni, ulkoilu, liikunta ja vedenjuonti. Tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö toimivat päinvastoin. Ne vanhentavat ihoa eikä tuhotyötä kampita tehokkainkaan voide.

Ihon ikääntymisen merkkejä ovat kuivuminen, värin sameneminen, rypyt, pigmenttimuutokset, herkistely ja ihon veltostuminen. Taisteluapua niitä vastaan saa anti-age-ihonhoitotuotteilla. Ne valitaan ihotyypin, iho-ongelman ja iänkin mukaan.

Käytitpä millaisia anti-age-tuotteita tahansa, muista perusasiat: hyvä päivittäinen puhdistaminen, kosteuttaminen ja ihon suojaaminen auringolta ovat tärkeimmät ihonhoidon asiat. Vasta niiden jälkeen kannattaa keskittyä muiden ongelmien hoitoon.

1. Samea ihonväri

Sameuden taustalla voi olla esimerkiksi väsymys, sairauden jälkitila, liian vähäinen ulkoilu, ihon huono nestekierto tai aineenvaihdunta. Ikäkin vaikuttaa. Nuorena iho uusiutuu kuukauden välein, viisikymppisenä väli voi olla 45 vuorokautta. Kun kuollut solukko pysyy kauemmin ihon pinnalla, ihon näyttää harmaammalta.

Pohdi sameuden aiheuttajaa ja korjaa tilanne. Onko syynä jokin tilapäinen elämänmuutos vai esimerkiksi huono puhdistaminen, joka jättää likakerroksen ihon pintaan.

Nuku ja lepää väsymys pois. Ota ihoa kirkastavat hoitotuotteet käyttöön. Hämää

harmaus piiloon valoa heijastavilla tuotteilla.

Ne luovat optisesti valoharson ihon pintaan ja heleyttävät ihoa.

Vaikka kuorinta kirkastaakin ihoa, vältä liiallista hinkkaamista ja hankaamista. Aikuisen ohentunut iho saattaa turhaan ärsyyntyä mekaanisesta hankaamisesta. 

2. Herkistelevä iho

Yhä useampi nainen valittaa ihonsa reagoivan herkästi uusiin voiteisiin, säähän tai ruokiin. Herkistelylle altistavat stressi, kiire, saasteet, väärät hoitotuotteet tai -tavat. Syynä voi olla myös couperosa, jossa ihon pintaverenkierto on heikentynyt ja hiussuonten seinämät ohentuneet. 

Herkkä iho ei ole ihotyyppi, vaan herkistelyä esiintyy kaikilla.

Rauhoita, suojaa ja vahvista ihoa. Tarkista, että hoitotuotteet ja -tavat vastaavat ihosi tarpeita. Pyri rauhoittamaan myös elämäntyyliäsi ja kohenna yleiskuntoasi. Muista, että hyvä mielikin hoitaa ihoa.

Voimakkaita lämpötilanvaihteluita ja suoraa auringon paahdetta kannattaa karttaa. Anna ihon olla rauhassa, älä hankaa tai ylihoida sitä. Puhdistus ja kosteutus rahoittavilla tuotteilla kaksi kertaa päivässä riittää.

3. Kuiva ja ryppyinen

Ihon joustavuudesta huolehtivien kollageeni- ja elastiinisäikeiden tuotanto alkaa hidastua nelikymppisenä. Myös ihon rakenne ohenee, löystyy ja kasvojen piirteet valahtavat. Ihon rasvapitoisuus laskee, iho kuivuu ja sitoo huonommin kosteutta. Vaihdevuosien paikkeilla iho alkaa ohentua ja sen vastustuskyky ja suojamuuri heikkenevät.

Hyvin kosteutettu iho näyttää pulleammalta, jolloin rypyt näkyvät vähemmän. Kiinteyttävät voiteet antavat iholle ulkoista tukiverkkoa. 

Kosteuta iho aina puhdistamisen jälkeen. Käytä päivisin voidetta, jossa on vähintään SK 15 -aurinkosuoja. Täydennä kosteutusta rasvoja sisältävillä öljyillä ja seerumeilla.  

Aurinko ja tupakointi ovat ihon suurimmat vanhentajat. Tupakoijan iho on noin kymmenen vuotta tupakoitsemattoman ihoa vanhempi. Lopeta tupakointi ja suojaa iho auringolta ympäri vuoden.

4. Kirjava iho ja pigmenttiläiskät

Taustalla on yleensä perimä, raskausajan tai vaihdevuosien hormonaaliset muutokset, hormonaalisen ehkäisyn aloitus tai lopetus tai liiallinen aurinkoaltistus. Läiskistä voi olla hankala päästä kokonaan eroon. Vaikka läiskät talven aikana häviäisivät, kevätaurinko yleensä aktivoi pigmentin uuteen nousuun kasvoille.

Pigmenttiläiskät ovat ikävän näköisiä mutta vaarattomia. Silti niitä kannattaa yrittää vaalentaa, sillä kirjavaihoinen mielletään ikäistään vanhemmaksi.

Käytä ihoa kirkastavia ja pigmenttiä vaalentavia hoitotuotteita. Suojaa iho ulkoillessa korkeasuojakertoimisella aurinkovoiteella varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Mikäli olet lääkekuurilla, tarkista ettei lääke herkistä ihoasi auringon UV-säteille. Jos näin on, pysyttele varjossa ja suojaa iho vaatteilla.

5. Rasvoittuva iho ja isot huokoset

Melko uusi ilmiö on, että normaali iho alkaakin yhtäkkiä rasvoittua neljänkympin kieppeillä. Talintuotanto kiihtyy jostakin syystä, iho näyttää elottomalta, ihohuokoset laajenevat, iho kiiltelee ja siinä on epäpuhtauksia. Samaan aikaan iho voi osassa kasvoja olla hyvinkin kuiva. Tarkkaa syytä ongelmaan ei tiedetä, mutta hormoneita epäillään.  

Pidä huolta ihon pintakosteudesta, sillä vaikka iho on rasvainen, sen pinta voi olla hyvinkin kuiva. Tällöin se voi aktivoida talin­tuotantoa entisestään. Kokeile geelimäisiä, kosteuttavia voiteita.

Ota käyttöön aikuisen rasvoittuvalle tai sekaiholle tarkoitetut hoitotuotteet. Pyri tasapainottamaan talintuotantoa. Kuori ja syväpuhdista ihoa, etteivät ihohuokoset tukkeudu.

Nuoren akneiholle tarkoitetut tuotteet ovat liian voimakkaita ja kuivattavat aikuisen ihon pintaa liikaa. Jos poistat kasvojen kiiltelyä puuterilla, varo ettei sitä kerrostu liikaa.

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.