Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 59-vuotias nainen ja ongelmani on hiustenlähtö. Kohta jäljellä on pelkkä hiirenhäntä, vaikka ennen hiukset olivat todella paksut. Vaikuttaako ruoka, vitamiinit vai mikä?

Hiustenlähtö liittyy valtaosalla normaaliin ikääntymiseen ja on vahvasti perinnöllistä. Hormonitoiminta vaikuttaa sekä mies- että naistyyppiseen hiustenlähtöön. Muita tavallisimpia hiustenlähdön syitä ovat kilpirauhasen vajaatoiminta, raudanpuute ja tietyt masennus-, verenpaine- ja erityisesti syöpälääkkeet. Myös arpeuttavat hiuspohjan ihosairaudet ja tulehdukset harventavat hiuksia.

Vaikeat yleissairaudet, kuten keuhkokuume, voivat laukaista tilapäisen hiustenlähdön, jolloin hiukset kasvavat useimmiten puolen vuoden kuluessa takaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös niukka ruokavalio voi olla hiustenlähdön taustalla. Esimerkiksi raudanpuute hoidetaan rautalisällä, ja myös muista ravintolisistä voi olla hyötyä. Tärkeintä on kuitenkin palata monipuoliseen ruokavalioon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisääntyneen ja epäselvän hiustenlähdön syyt kannattaa selvittää ihotautilääkärin kanssa. Vastaanotolla tutkitaan hiuspohjan kunto ja voidaan ottaa hiuspohjasta koepala sekä tarkistaa verikokeita. Samalla on mahdollisuus aloittaa heti tehokas lääkitys, jotta hiustenlähtö saadaan mahdollisimman nopeasti pysäytettyä.

Aina syytä hiustenlähtöön ei löydy. Oireenmukaisena hoitona voidaan käyttää minoksidiililiuosta, hiustenkasvua tehostavia paikallishoitovalmisteita ja hiusmesoterapiaa. Hoidot vaikuttavat vain, jos hiuspohjassa on vielä hiustuppia. Täysin kaljuuntuneelle alueelle hoidot eivät auta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Moni suomalainen kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille. 

  • ylös 13
  • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla