Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 59-vuotias nainen ja ongelmani on hiustenlähtö. Kohta jäljellä on pelkkä hiirenhäntä, vaikka ennen hiukset olivat todella paksut. Vaikuttaako ruoka, vitamiinit vai mikä?

Hiustenlähtö liittyy valtaosalla normaaliin ikääntymiseen ja on vahvasti perinnöllistä. Hormonitoiminta vaikuttaa sekä mies- että naistyyppiseen hiustenlähtöön. Muita tavallisimpia hiustenlähdön syitä ovat kilpirauhasen vajaatoiminta, raudanpuute ja tietyt masennus-, verenpaine- ja erityisesti syöpälääkkeet. Myös arpeuttavat hiuspohjan ihosairaudet ja tulehdukset harventavat hiuksia.

Vaikeat yleissairaudet, kuten keuhkokuume, voivat laukaista tilapäisen hiustenlähdön, jolloin hiukset kasvavat useimmiten puolen vuoden kuluessa takaisin.

Myös niukka ruokavalio voi olla hiustenlähdön taustalla. Esimerkiksi raudanpuute hoidetaan rautalisällä, ja myös muista ravintolisistä voi olla hyötyä. Tärkeintä on kuitenkin palata monipuoliseen ruokavalioon.

Lisääntyneen ja epäselvän hiustenlähdön syyt kannattaa selvittää ihotautilääkärin kanssa. Vastaanotolla tutkitaan hiuspohjan kunto ja voidaan ottaa hiuspohjasta koepala sekä tarkistaa verikokeita. Samalla on mahdollisuus aloittaa heti tehokas lääkitys, jotta hiustenlähtö saadaan mahdollisimman nopeasti pysäytettyä.

Aina syytä hiustenlähtöön ei löydy. Oireenmukaisena hoitona voidaan käyttää minoksidiililiuosta, hiustenkasvua tehostavia paikallishoitovalmisteita ja hiusmesoterapiaa. Hoidot vaikuttavat vain, jos hiuspohjassa on vielä hiustuppia. Täysin kaljuuntuneelle alueelle hoidot eivät auta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Apua hiustenlähtöön

Moni suomalainen kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.