Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Meikkipussin karsiminen tai pyykinpesuaineen vaihtaminen voi riittää ihon rauhoittamiseen. Katso, mitä muuta kutisevan kannattaa kokeilla.

 1. VAIHDA PYYKINPESUAINE Herkälle iholle sopivat hajustamattomat tuotteet. Käytä hellävaraisia pesuaineita varsinkin suoraan ihoon kosketuksissa olevissa vaatteissa ja tekstiileissä.
 2. TARKISTA IHONHOITOTUOTTEET Hajustamatonkin kosteusvoide tai jopa apteekin perusvoide voi aiheuttaa joillekin kutinaa. Paras tapa löytää kutinaa aiheuttava tuote kosmetiikka-arsenaalista on joko testata tuotteita iholle yksi kerrallaan tai jättää niitä yksi kerrallaan pois käytöstä.
 3. VAIHDA VARTALOVOIDE RASVAISEMPAAN Muista myös välillä kuoria kuollut ihosolukko hellävaraisesti pois, jotta kosteusvoide voi imeytyä paremmin ihoon. Älä kuori rikki mennyttä ihoa.
 4. PESE HIKI POIS JA KUIVAA HELLÄSTI Peseydy aina saman tien liikunnan tai saunan jälkeen, ja rasvaa iho sen jälkeen huolellisesti. Kuivaa iho suihkun jälkeen painelemalla pyyhkeellä hellävaraisesti.
 5. SILEÄÄ IHOA VASTEN Käytä hengittäviä luonnonkuituja. Merseroitu puuvilla ja silkki tuntuvat monen iholla miellyttäviltä. Karkeat materiaalit taas voivat pahentaa iho-oireita. Leikkaa ihoa vasten tulevien vaatteiden sisäpinnoilta merkki- ja pesuohjelaput pois.
 6. KÄYTÄ VÄLILLÄ KORTISONIVOIDETTA Pahiten kutiseville ja punoittaville alueille kannattaa levittää hydrokortisonivoidetta. Jos iho on päässyt tulehtumaan, hydrokortisoni rauhoittaa.


MILLOIN LÄÄKÄRIIN?

 • Kutina on jatkuvaa ja häiritsevää.
 • Ihoa ei voi olla raapimatta.
 • Perusvoiteet, antihistamiini ja hydrokortisonivoide eivät auta.
 • Kutisevien alueiden iholla näkyy muutoksia

Asiantuntija: Risto Oksman, ihotautien ja ihoallergologian erikoislääkäri, Mehiläinen Turku.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Propyleeniglykoli jota on monessa asiassa ruuasta lähtien voi aiheuttaa melkoista kutinaa joillekkin, toki on varmasti melkoinen läjä muitakin aiheuttajia mutta siinä ainakin yksi.

 • ylös 9
 • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla