Omituinen ihottuma kasvoilla voi yllättäen olla kynsilakka-allergiaa.

Kynsilakoillekin voi allergisoitua. Silloin allergian aiheuttama ihottuma tulee yleensä kasvoille, silmien ympärille tai kaulalle. Tämä johtuu siitä, että päätä nojataan usein käsiin, joissa lakatut kynnet on. Myös nukkuessa kädet saattavat olla kasvoilla.

Kynsilakkojen aiheuttamien allergiaoireiden syynä on usein kynsilakkahartsi eli tolueenisulfonamidiformaldehydihartsi. Tuotteen sisällysluettelosta eli INCI-listasta se löytyy nimellä Tosylamide/Formaldehyde Resin. Allergia ei tarkoita automaattisesti sitä, että henkilöllä olisi myös formaldehydiallergia.

Kynsilakoissa ja esimerkiksi kynnenkovettajissa saattaa olla formaldehydiä. Se löytyy INCI-nimellä Formaldehyde. Formaldehydin vapauttaja-aineita on useita erilaisia, eikä niiden nimi välttämättä viittaa millään lailla formaldehydiin. Formaldehydin vapauttaja-aineita ovat esimerkiksi Diazolidinyl Urea ja DMDM Hydantoin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valveutuneimmat valmistajat ja ammattilaiset pyrkivät välttämään tuotteissaan edellä mainittuja aineita. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä jonkin verran niitä vielä tuotteissa käytetään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Geeli- ja rakennekynsissä allergiaa aiheuttaa kovettumaton akrylaatti. Ihottuman lisäksi se voi aiheuttaa myös hengitystieoireita ja muutama ammattiastma tapauskin on kynsien tekijöillä raportoitu.

Asiantuntijana kosmetiikkaneuvoja Merike Laine, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry

Lue lisää: Miten saan kestävät kynnet?

Allergiaa ripsienpidennyksistä ja rakennekynsistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla