Omituinen ihottuma kasvoilla voi yllättäen olla kynsilakka-allergiaa.

Kynsilakoillekin voi allergisoitua. Silloin allergian aiheuttama ihottuma tulee yleensä kasvoille, silmien ympärille tai kaulalle. Tämä johtuu siitä, että päätä nojataan usein käsiin, joissa lakatut kynnet on. Myös nukkuessa kädet saattavat olla kasvoilla.

Kynsilakkojen aiheuttamien allergiaoireiden syynä on usein kynsilakkahartsi eli tolueenisulfonamidiformaldehydihartsi. Tuotteen sisällysluettelosta eli INCI-listasta se löytyy nimellä Tosylamide/Formaldehyde Resin. Allergia ei tarkoita automaattisesti sitä, että henkilöllä olisi myös formaldehydiallergia.

Kynsilakoissa ja esimerkiksi kynnenkovettajissa saattaa olla formaldehydiä. Se löytyy INCI-nimellä Formaldehyde. Formaldehydin vapauttaja-aineita on useita erilaisia, eikä niiden nimi välttämättä viittaa millään lailla formaldehydiin. Formaldehydin vapauttaja-aineita ovat esimerkiksi Diazolidinyl Urea ja DMDM Hydantoin.

Valveutuneimmat valmistajat ja ammattilaiset pyrkivät välttämään tuotteissaan edellä mainittuja aineita. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä jonkin verran niitä vielä tuotteissa käytetään.

Geeli- ja rakennekynsissä allergiaa aiheuttaa kovettumaton akrylaatti. Ihottuman lisäksi se voi aiheuttaa myös hengitystieoireita ja muutama ammattiastma tapauskin on kynsien tekijöillä raportoitu.

Asiantuntijana kosmetiikkaneuvoja Merike Laine, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry

Lue lisää: Miten saan kestävät kynnet?

Allergiaa ripsienpidennyksistä ja rakennekynsistä.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.