Omituinen ihottuma kasvoilla voi yllättäen olla kynsilakka-allergiaa.

Kynsilakoillekin voi allergisoitua. Silloin allergian aiheuttama ihottuma tulee yleensä kasvoille, silmien ympärille tai kaulalle. Tämä johtuu siitä, että päätä nojataan usein käsiin, joissa lakatut kynnet on. Myös nukkuessa kädet saattavat olla kasvoilla.

Kynsilakkojen aiheuttamien allergiaoireiden syynä on usein kynsilakkahartsi eli tolueenisulfonamidiformaldehydihartsi. Tuotteen sisällysluettelosta eli INCI-listasta se löytyy nimellä Tosylamide/Formaldehyde Resin. Allergia ei tarkoita automaattisesti sitä, että henkilöllä olisi myös formaldehydiallergia.

Kynsilakoissa ja esimerkiksi kynnenkovettajissa saattaa olla formaldehydiä. Se löytyy INCI-nimellä Formaldehyde. Formaldehydin vapauttaja-aineita on useita erilaisia, eikä niiden nimi välttämättä viittaa millään lailla formaldehydiin. Formaldehydin vapauttaja-aineita ovat esimerkiksi Diazolidinyl Urea ja DMDM Hydantoin.

Valveutuneimmat valmistajat ja ammattilaiset pyrkivät välttämään tuotteissaan edellä mainittuja aineita. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä jonkin verran niitä vielä tuotteissa käytetään.

Geeli- ja rakennekynsissä allergiaa aiheuttaa kovettumaton akrylaatti. Ihottuman lisäksi se voi aiheuttaa myös hengitystieoireita ja muutama ammattiastma tapauskin on kynsien tekijöillä raportoitu.

Asiantuntijana kosmetiikkaneuvoja Merike Laine, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry

Lue lisää: Miten saan kestävät kynnet?

Allergiaa ripsienpidennyksistä ja rakennekynsistä.

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.