Lapsuus- ja nuoruusiän lihavuus ennustaa usein lihavuutta aikuisena. Liikapainosta on tärkeä päästä eroon, sillä se altistaa monille sairauksille. Lasten ja nuorten lihavuuden hoito vaatii yleensä elämäntapamuutoksia koko perheeltä.
Suomessa 10–20 lasta sadasta kouluikäisestä on eri määritelmien mukaan lihavia. Lapsi lihoo samalla tavoin kuin aikuinenkin: saa enemmän energiaa kuin kuluttaa sitä.

Riskit

Vanhempien lihavuus on tutkimusten mukaan lapsuusiän lihavuuden merkittävin riskitekijä – vanhemmathan päättävät, mitä perheissä syödään ja harrastetaan. Lapsuuden lihavuuteen olisi hyvä puuttua, sillä monesti ongelma ei poistu pituuskasvun myötä: puolet lihavista lapsista ja valtaosa lihavista nuorista on lihavia myös aikuisena.

Lihavuus aiheuttaa lapsille samat terveydelliset vaaratekijät kuin aikuisillekin. Kolmasosalla lihavista murrosikäisistä on metabolisen oireyhtymän merkkejä, eli kohonneet veren rasva-arvot, poikkeava sokeriaineenvaihdunta, lihasten heikentynyt kyky käyttää insuliinia ja kohonnut verenpaine. Lisäksi lihavat lapset tulevat murrosikään tavallista aikaisemmin. Lihavaa lasta myös saatetaan kiusata enemmän kuin muita.

Hoito

Lihava lapsi tutkitaan omassa neuvolassa, kouluterveydenhuollossa tai terveyskeskuksessa. Lasten lihavuus diagnosoidaan mittaamalla pituuteen suhteutettua painoa, pituuspainoa ja vertaamalla sitä samaa sukupuolta olevien samanpituisten lasten keskipainoon. Vasta kun nuoren pituuskasvu on päättynyt, käytetään painoindeksiä. Perustutkimusta täydentämään tarvitaan tietoja lähisuvun ylipainoisuudesta, diabeteksesta, sydän- ja verisuonitaudeista sekä rasva-aineenvaihdunnan häiriöistä, koska ne saattavat vaikuttaa hoitoon. Joskus lihomisen taustalla voi piillä sairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta.

Tärkeintä on terveellisen ruokavalion omaksuminen, painonlasku tulee sitten tämän sivutuotteena. Aina ei edes ole tarpeen laihduttaa; riittää että paino pysyy samana, kun pituutta tulee lisää. Paras tulos saavutetaan sillä, että koko perhe opettelee syömään uudella tavalla, terveellisemmin. Uudet maut, esimerkiksi kasvikset, voivat aluksi tuntua vierailta, mutta on hyvä muistaa, että lapsen ruokamieltymykset syntyvät aina toistuvien oppimiskokemusten myötä. Lapsi oppii pitämään uusista mauista, kunhan saa maistaa niitä riittävän usein. Säännöllinen ateriarytmi ja perheen yhteiset ateriat auttavat lisäksi välttämään epäterveellistä napostelua.

Liikunnan lisäämisellä ja television katselun ja tietokoneen ääressä vietetyn ajan vähentämisellä voidaan tukea painonhallintaa. Hyviä tavoitteita ovat vähintään tunti liikuntaa ja enintään kaksi tuntia televisiota tai tietokonepelejä päivässä.

Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liikunta auttaa karistamaan liikakilot, eikä siihen tarvita hikirääkkiä.

  1. Treenaa lihaskuntoa, kuntosalilla tai jumpassa. Jos laihdutat ja harrastat vain aerobista liikuntaa, menetät enemmän kallisarvoista lihasmassaa.
  2. Muista kevyt liikunta, kuten kävely. Se vähentää stressihormonien määrää, palauttaa kovista treeneistä ja auttaa säätelemään ruokahalua.
  3. Vaihtele lajeja, niin lihakset saavat uutta ärsykettä ja motivaatio pysyy korkealla.
  4. Lisää arkiaktiivisuutta. Monta kevyttä liikuntapätkää päivässä on parempi kuin hikirääkki kerran viikossa. Jokainen minuutti lasketaan: kävele pysäkinvälit ja nouse tuolista vähintään kerran tunnissa.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

Vierailija

Laihdut liikkuen, kun teet näin

Erinomainen kansantajuinen artikkeli englanninkielellä siitä miksei pelkästään liikunnan lisääminen johda laihtumiseen. Ruokavalio on painonpudotuksessa avainasemassa. Liikunta on terveyden ja toimintakyvyn kannalta hyödyllistä ja painonpudotuksessa säästää lihasmassaa. Mutta pelkästään liikunnan avulla painonpudotus ei onnistu. https://www.vox.com/2016/4/28/11518804/weight-loss-exercise-myth-burn-ca...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jos ylipainoa on paljon, laihdutuksen alkuun voi olla hyvä ottaa tiukempi jakso, jolla painon lasku saadaan vauhtiin. Lue miten se onnistuu.

Nopeat tulokset antavat voimia jatkaa laihduttamista sittenkin, kun painon putoaminen on hitaampaa. Näin ainakin sanotaan.

– Moni toivoo näkyviä tuloksia nopeasti. Se lisää motivaatiota. Vielä tärkeämpää olisi kuitenkin ymmärtää, mikä on realistinen tavoite. Kilo viikossa on kova vauhti, ja epärealistiset tavoitteet taas syövät motivaation, ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo.

Hän on huolissaan television laihdutusohjelmien antamasta kuvasta, että paino voisi jatkuvasti laskea useita kiloja viikossa. Se on mahdollista vain, jos henkilöllä on todella merkittävää lihavuutta tai runsaasti nestekertymiä. Jo kilon viikkotahti vaatii paljon päivittäistä ponnistelua. Puoli kiloa viikossa olisi realistisempi tavoite, vaikka sitäkään ei saavuta ilman vaivannäköä.

Liian tiukka alku laihduttamiselle voi laukaista ahmimisreaktion.

Syömisen hallinta voi muutenkin hajota, jos aloitus jättää liian nälkäiseksi.

– Tiukemmassa aloituksessa on myös tärkeää syödä paljon kasviksia, reilusti proteiinia ja kohtuullisesti rasvaa. Miehet sietävät hiilihydraattien karsimista melko hyvin, mutta naisten keho saattaa mennä jumiin, jos hiilihydraateista karsitaan liikaa. Laihduttaessa on tärkeää kuulostella omaa oloa. Olisi loistavaa, jos joku olisi tukemassa ja tarvittaessa ohjaisi oikeaan suuntaan, oli apuna sitten asiaan perehtynyt ystävä tai alan ammattilainen, Palssa toteaa.

Pussikuurille vai ei?

Välillä jo unohdetut VLC- tai ENE-dieetit tekevät paluuta. Niitä suositellaan myös terveydenhuollossa. Niukka, alle 800 kalorin päivittäinen energiansaanti on vauhdikas tapa pudottaa ensimmäisiä

kiloja. Toisaalta näin tiukka aloitus voi olla joillekin liikaa, eikä syömistä kuurin jälkeen saadakaan hallintaan.

– Pussikuurit eivät opeta uusiin ruokailutottumuksiin, vaan todellinen muutos alkaa vasta kuurien jälkeen. Jos laihduttamisen haluaa aloittaa erittäin niukkaenergisellä jaksolla, on entistä tärkeämpää, että kuurin jälkeen saa apua ruokavaliomuutoksen tekemisessä.

Anette Palssa suosittelee ennemmin normaalilla ruoalla toteutettavaa niukkaenergistä jaksoa kuin valmiiden ENED-valmisteiden käyttämistä.

– Kun syö tavallista ruokaa aluksi hyvin vähäenergisesti, on helpompaa jatkaa pysyvien muutosten tekemiseen. Ja jos määriteltyjen päiväannosten jälkeen on vielä nälkä, proteiinia voi syödä lisääkin, eikä painon lasku siitä juuri hidastu, Palssa toteaa.

Tee näin, jos haluat aloittaa vauhdilla (energiaa alle 800 kcal päivässä)

Tätä dieettiä voi noudattaa enintään kaksi viikkoa ilman lääkärin tai ravitsemusterapeutin ohjausta. Jos on säännöllisellä lääkityksellä, tulee aina keskustella lääkärin kanssa ennen niukkaenergisen dieetin aloittamista.

Päivän ruoat

  • Kasviksia 500–800 grammaa, josta hyvin tärkkelyspitoisia. kuten juureksia, enintään 300 grammaa. Ei perunaa, bataattia tai maissia.
  • Proteiinia kaksi 100 gramman annosta vähärasvaista lihaa tai kalaa, kaksi desiä rasvatonta raejuustoa ja yksi desilitra rasvatonta rahkaa.
  • Rasvaa 30 grammaa, esimerkiksi kaksi ruokalusikallista oliivi- tai rypsiöljyä.
  • Marjoja 1–2 desiä. Ei hedelmiä viljaa vain yksi näkkileipä tai pieni annos puuroa. Ei muita viljatuotteita tai sokeria.
  • Monivitamiinivalmiste
  • Nestettä 2–3 litraa vettä, kivennäisvettä, teetä, yrttijuomia ja sokeroimattomia juomia. Kahvia 1–2 kupillista päivässä.