Ihan heti ei arvaisi, että kirkasvalon napsauttaminen päälle aamuisin laihduttaa. Näin kuitenkin on, sillä yöunen parantaminen palkitaan vaa’alla.

Hieman yllättävä keino painonnousun hillitsemiseen on kirkasvalohoito. Napsauta kirkasvalolamppu päälle aamulla kello 6: ja 10:n välillä.

Nosta kirkasvalolaite ruokapöydälle tai tietokoneen viereen. Sopiva paikka on lähes mikä vain, missä ehdit nauttia kirkkaudesta 30 minuutista tuntiin.

Kirkasvalohoitoa on otettava joka päivä, ainakin kaikkina arkipäivinä, jotta se toimisi. Kirkasvalosta silloin tällöin ei ole hyötyä painonhallinnassa. Vaikutus lakkaa pian, jos lopettaa lampun säännöllisen käytön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Makeanhimolle stoppi

Silmiin tuleva kirkasvalo tahdistaa sisäistä kelloa niin, että päivällä pysyy virkeänä ja illalla nukuttaa, kun on aika käydä sänkyyn. Lisäksi se hillitsee makeanhimoa, joka usein alkaa vaivata iltapäivän ja illan aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos iltainen makeanhimo on suuri, kirkasvalohetken voi uusia kello 16:n ja 18:n välillä.

Aurinko korvaa kirkasvalon keväällä ja kesällä – tee pieni happihyppely aamulla ennen kymmentä ja toisen kerran alkuillasta. Myöhäinen kukkuminen auringonvalossa siirtää luontaista nukahtamisaikaa liian kauas.

Ruokahalu kasvaa väsyneenä

Liian lyhyt uni kostautuu ja näkyy vaakalukemissa. Jo se, että on nukkunut viikon liian lyhyitä yöunia, voi tuoda kilon lisää.

Univajeen merkitystä painohallinnassa on selvitetty tutkimuksessa, jossa aikuisten annettiin nukkua valvotussa unilaboratoriossa vain viiden tunnin yöunet. Heidän painonsa alkoi nousta viiden vuorokauden jälkeen. Tämä siitä huolimatta, että koehenkilöille oli järjestetty ohjattua liikuntaa joka päivä.

Väsyneiden ruokahalu kasvoi ja heille alkoi maistua erityisesti rasvainen ja hiilihydraattipitoinen ruoka, siis juuri sellainen naposteltava, joka kerryttää lisäkiloja. Ruokahalu oli tavallista suurempi illalla, etenkin kello 20 jälkeen.

Hormonit sekaisin

Univaje häiritsee elimistön sisäistä kelloa ja ruokahalua säätelevien hormonien toimintaa. Lyhyt uni lisää vatsalaukun tuottaman greliini-hormonin eritystä ja vähentää rasvasolujen tuottaman leptiinin eritystä.

Elimistö tulkitsee hormonimuutokset stressiksi, joka vaatii lisää energiaa – siis lisää ruokaa. Pahaksi onneksi myös makeanhimo kasvaa.

Asiantuntija Timo Partonen, tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lue lisää:

Ehkäise kaamosmasennus valolla
Taltuta talvikauden makeanhimo
Makeanhimo hallintaan
Vaihda hiilarit parempiin

Makeanhimoaan voi harhauttaa pitämällä ruoka-ajat säännöllisinä. Kun syöt riittävän usein, nälkä ei iske etkä tule napsineeksi välipaloja.

Kerran rytmin opittuasi siinä pysyminen on jo helpompaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla