Televisiossa dieettiohjeita jakava Jutta Gustafsberg on jättänyt ruokien punnitsemisen taakseen – ja on siitä onnellinen. Nyt hän kuitenkin kokeilee alkaalista dieettiä, jolla tavoittelee energistä oloa.

Fitness-valmentaja ja yrittäjä Jutta Gustafsberg on jättänyt kisadieetit taakseen. Hän tietää, mitä timmin vartalon saavuttaminen vaatii, eikä ole enää valmis siihen. Nyt hän tavoittelee täydellisen vartalon sijasta hyvää oloa ja mielenrauhaa.

Terveelliset valinnat ovat kuitenkin niin sisäänrakennettuja, että Gustafsbergin ei tarvitse kummemmin niitä miettiä. Hän syö aina paljon vihreää ja proteiineja ja hiilihydraatteja tarpeen mukaan.

– Nautin siitä, ettei ruokia tarvitse punnita ja pakata aina eväitä mukaan, kuten kilpailuaikoina.

Herkut maistuvat entiselle huippu-urheilijalle, mutta vain viikonloppuisin. Arkisin hän pitää edelleen tiukkaa linjaa.

Herkuista maistuu kaikenlainen makea: laku, suklaa ja juustokakku. Tumman suklaan saloihin hänet opetti ravitsemusterapeuttiystävä, joka tarjosi tekemäänsä raakasuklaata.

– Rasvaisista ruoista, kuten pitsasta, en pidä.

Puhdistuskausi edessä

Vaikka Jutta Gustafsbergin ei enää tarvitse tavoitella dieeteillä kisakuntoa, hän kokeilee alkuvuodesta puhdistavaa pH-dieettiä. Hän tekee sen yhtä aikaa valmennettaviensa kanssa, jotta pystyy jakamaan kokemuksiaan.

Gustafsberg on ollut pH-dieetillä kerran aiemmin, vuosi sitten keväällä.

– Oloni oli tosi kepeä ja ihoni alkoi kukoistaa.

PH-dieetin taustalla on ajatus siitä, että elimistö on liian hapan, ja sitä neutralisoidaan emäksisillä ruoka-aineilla, lähinnä kasviksilla, marjoilla ja juureksilla. Dieetin aikana ei syödä punaista lihaa ja tilalle otetaan paljon vihreää.

Alkaalisella ruokavaliolla tavoitellaan hoikkaa kehoa, heleää ihoa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Dieetin sanotaan puhdistavan elimistöä kuonasta ja vähentävät selluliittia. Lisäksi se tuo elinvoimaa ja kirkastaa ihon ja hiukset.

Hollywood-tähdistä muun muassa Gywneth Paltrow, Kirsten Dunst ja Jennifer Aniston ovat vannoneet alkaalisen dieetin nimeen.

Paljon vettä

Vettä Jutta Gustafsberg juo aina heti aamusta 3–5 desiä. Kun hän lähtee jonnekin, mukana on aina shakeri tai 1,5 litran limupullo vedellä täytettynä.

– Pyrin juomaan päivittäin ainakin kaksi litraa vettä. Dieetin aikana nostan määrää kolmeen litraan.

Ikä 41
Ammatti yrittäjä, fitness-valmentaja, tv-juontaja.
Perhe Asuu 11-vuotiaan poikansa kanssa Pirkkalassa. Avomies, yrittäjä ja kehonrakentaja Ari Kokkonen asuu Kuopiossa.
Ajankohtaista Jutta ja puolen vuoden superdieetit parhaillaan Livillä. Sen päätyttyä alkaa 25.3.2015 Jutta ja huikeat häädieetit. Työn alla syksyllä 2015 ilmestyvä Jutan voimakirja.

Vierailija

Tästä syystä Jutta Gustafsberg kokeilee pH-dieettiä

Syöpä tykkää sokerista. Elimistön PH:ta ei pysty millään ravinnolla muuttamaan. Totuus veren alkaloinnista http://www.magneettimedia.com/totuus-veren-alkaloinnista/ Asidoosi (elimistön nesteiden liiallinen happamuus) http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00656 Alkaloosi (elimistön nesteiden liiallinen emäksisyys) http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00655 Kaikki pisteet Jutalle, jos on edes jonkun ihmisen saanut pysyvästi muuttamaan...
Lue kommentti
Selma S.

Tästä syystä Jutta Gustafsberg kokeilee pH-dieettiä

Vierailija kirjoitti: " Oloni oli tosi kepeä ja ihoni alkoi kukoistaa. " Kyllä on saanut todella huonosti syödä, jos iho on ollut huonossa kunnossa ja olo heikko. Erittäin hyvä huomio. Rivien välistä monta kertaa paljastuu totuus. Juttahan ei oikeasti ole mikään huippuammattilainen ravinto ym asioissa, joten onkin mielenkiintoista kun "Suomen johtava fitnessasiantuntija" kertookin tarvitsevansa jotain ph-dieettiä kun olo ei muuten ole tarpeeksi hyvä ja ihokin on kalpea. Ne Jutan systeemit eivät...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kuuntele nälkääsi, syö mitä haluat ja nautiskele ilman tunnontuskia – tässä avaimia painonhallintaan.

Ravitsemustieteilijä Patrik Borg vakuuttaa uudessa kirjassaan Tunne nälkä!, että syömällä omien tuntemusten mukaan saavuttaa parhaiten tuloksia.

Kyse ei ole uudesta ruokavaliosta vaan paluusta normaaliin ruokasuhteeseen, joka on vielä lapselle luontaista.

Olennaista on koko elämisen tapa. Riittävä unen määrä, liikunta ja stressinhallinta ovat vahvasti sidoksissa siihen, että pystyy syömään kohtuullisesti nälkäänsä ja kylläisyyttään kuunnellen.

Muutos vie aikaa ja aluksi paino saattaa heilahdella suuntaan tai toiseen.

On muistettava, että myös huonot päivät ja jopa viikot kuuluvat muutosprosessiin.

Intuitiivisen syömisen opettelussa on neljä eri vaihetta

 1. Kohenna näläntunteeseen vaikuttavia elintapojasi eli lisää unta ja liikuntaa, vähemmän stressiä.
 2. Syö terveellisesti oikealla ateriarytmillä nälkää ja kylläisyyttä kunnioittaen.
 3. Opettele syömään kaikenlaista ruokaa sallivasti ja ilman jännitteitä.
 4. Päätä itse mitä syöt, niin vahvistat syömisminääsi ja vapaudut ulkoisista paineista.

Muista, että muutos vie aikaa, ja aluksi paino saattaa heilahdella suuntaan tai toiseen.

Oivalluksia muutostyöhön

 •  Syö juuri sen verran kuin sillä hetkellä tunnut tarvitsevasi.
 •  Syö järkevästi ainakin 20 päivää kuukaudessa.
 •  Ateriarytmi on oikea, jos tunnet kovaa nälkää vain harvoin.
 •  Syö riittävästi, vähintään 1800 kaloria päivässä.
 •  Vähennä vaa’an käyttöä.

Kurkista myös Hyvän terveyden onnistuneen laihdutuksen oppaaseen Kilot veks!

 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Paasto voi olla lähtölaukaus laihdutukselle, mutta vaikean lihavuuden hoitoon se ei sovi ollenkaan.

Onnistunut paasto voi tuoda keveyttä ja torjua sairauksiakin, mutta paastoajan on osattava väistellä sudenkuoppia. Syömättä jättäminen ei ole ratkaisu paino-ongelmaan, sillä se saattaa sekoittaa jopa aivojen nälänsäätelyn.

Puhtia vai pulmia paastoamisesta?

Moni laihduttaja kokee paaston innostavana lähtölaukauksena painonpudotukseen, sillä juuri paaston alussa paino tippuu usein nopeassa tahdissa. Keventyminen heti alkajaiseksi ei ole kuitenkaan varsinaista laihtumista. Kyse on nesteen menetyksestä, suolen tyhjentymisestä ja lihasten pienentymisestä.

Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen asiakaskokemusten mukaan viime vuosina paljon puhutulla 5:2-paastolla on puolessa vuodessa tiputettu noin 8–10 kiloa. Partanen kuitenkin huomauttaa, että joka viides 5:2-paastoaja keskeytti ahmimisen takia.

Koska paastoissa syömisen joustava hallinta puuttuu, voi seurauksena olla nälänsäätelyn häiriintyminen. Ravitsemusterapeutti Patrik Borgin mukaan monelle tuppaa käymään niin, että paastojaksoina saavutetut hyödyt syödään tuplana takaisin muina päivinä. Näin käy varsinkin naisille, kun taas miehet saavat Borgin mukaan pätkäpaastosta irti hieman enemmän positiivisia tuloksia.

Mikäli perusruokavalio ei ole painonhallintaa tukeva, ei laihduttamista kannata asiantuntijoiden mukaan aloittaa paaston turvin. Sen sijaan mikäli ruokavalio on tasapainossa eikä ole ahmimistaipumusta, paasto voi toimia laihduttamisen tehostajana.

Lue lisää Miten saan ahminnan kuriin?

Tehostaako paasto aineenvaihduntaa?

Vastoin yleistä myyttiä paasto ei puske lisäpuhtia aineenvaihduntaan. Päinvastoin kun ihminen ei syö juuri mitään, aineenvaihdunta hidastuu – päivässä noin 300–400 kilokalorin arvoisesti. Aineenvaihdunta palautuu entiselleen, kun syöminen jälleen aloitetaan.

Myöskään kehon puhdistajana paasto ei toimi, mutta rasvakudokseen varastoituneet ympäristömyrkyt lähtevät liikkeelle laihtumisen seurauksena. Tälläkin on taipumus hidastaa aineenvaihduntaa.

Lue lisää 3 tärkeintä aineenvaihdunnan tukipilaria

Puhdistaako paasto kehon myrkyistä?

On olemassa vain hitusen näyttöä siitä, että paastoamiseen perustuvat – tai muut – puhdistuskuurit ajaisivat myrkkyjä ulos kehosta.

Puhdistumisen kokemusta selittääkin usein se, että paastotessa jää pois runsaasti prosessoitua ruokaa, jossa on haitallisia rasvoja ja lisättyä sokeria. Välttämällä muutaman päivän näitä runsaskalorisia ja vähäravinteisia ruokia voi tehdä kropalleen ilahduttavia ihmeitä.

Kehon omaa ”puhdistuspalvelua” ei kannata aliarvioida: munuaiset, maksa, iho ja myös keuhkot häätävät normaalisti varsin tehokkaasti useimmat nautituista myrkyistä.

Mikäli myrkyt kasautuisivat kehoon tavalla, josta keho ei omilla välineillään selviydy, olisi seurauksena kuolema tai vähintäänkin kriittinen tila.

Lue lisää Kehon omat taikatemput

Suojaavatko pätkäpaastot sairauksilta?

Paaston terveysvaikutuksia punnittaessa ongelma on se, että tietoa on vain lyhyeltä ajalta. Esimerkiksi suositun 5:2-paaston osalta ei ole tutkittu, miten kaksi paastopäivää viikossa vuoden ajan saati useita vuosia noudatettuna vaikuttaa terveyteen.

Tutkimusten perusteella on kuitenkin mahdollista, että lyhytaikainen paastoaminen säännöllisesti noudatettuna alentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpiin. Lisäksi pätkäpaastot saattavat suojata aivoja Alzheimerin ja Parkinsonin taudilta.

Cell Stem Cell -lehdessä julkaistussa hiiritutkimuksessa selvisi, että 2–4 päivän toistuvat paastojaksot puolen vuoden ajanjaksolla tuhosivat vanhoja ja vaurioituneita immuunisoluja. Samainen tutkimusryhmä osoitti, että syöpäpotilaiden paastoaminen kolme päivää ennen kemoterapiaa suojasi immuunijärjestelmää tuhoilta.

Yhden päivän vesipaasto viikossa voi alentaa riskiä sairastua diabetekseen niillä, joiden riski on suuri, ilmenee San Franciscon yliopiston tutkimuksesta. Vesipaastoa ei kuitenkaan lääketieteen piirissä suositella kenellekään.

Lue lisää Uskallanko ryhtyä 5:2-dieetille?

Älä paastoa, jos olet

 • sairas
 • vaikeasti lihava
 • raskaana
 • imetät
 • yli 70-vuotias
 • alhaisen verenpaineen omaava
 • kärsinyt syömishäiriöstä.

Asiantuntija: Riitta Korpela, ravitsemusfysiologian professori, Helsingin yliopisto.