Suomen Latu ja Hyvä terveys kannustavat suomalaisia lähiladuille. Tekniikka- ja voiteluneuvoja jakavat Hiihtoniilot ja -niilottaret 8.2.–8.3. Osallistumalla kuvakisaamme voit voittaa hienot hiihtovälineet.

Hiihto on loistava koko kehoa liikuttava laji. Hiihtäminen kehittää etenkin keskivartalon lihaksia, jonka vuoksi se on hyvää vastapainoa istumatyölle. Muutamalla hiihtolenkillä viikossa peruskunto kohenee nopeasti.

Oikeanlaiset välineet tekevät hiihdosta sujuvaa.

– Aloittelija pääsee alkuun valmiilla paketilla, joka sisältää sukset, sauvat ja monot. Paras apu suksien valinnassa on ammattitaitoinen myyjä, Suomen Ladun aikuisliikunnan koordinaattori Hanna Okkonen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uusien suksien pohjavoitelun voi tehdä itse tai teettää ammattilaisella. Pohjustusvoiteen levittämisen jälkeen voitelu tapahtuu kelin mukaan. Talven aikana perinteisen suksille tarvitaan 2–3 pitovoidepurkkia eri pakkasasteille ja liisterituubi. Luistelusuksiin lisätään vain luistoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saatavilla on myös voiteluvapaita pitopohjasuksia, joita ei nimensä mukaisesti tarvitse voidella lainkaan.

Ennen välineiden hankkimista on päätettävä, millä tyylillä haluaa hiihtää. Perinteiseen tyyliin ja luisteluhiihtoon tarvitaan erilaisilla ominaisuuksilla varustetut välineet.

Vaatimukset näkyvät esimerkiksi monojen varsien pituudessa: perinteisen monot ovat nilkasta matalat, korkeat luistelumonot puolestaan tukevat voimakkaasti nilkkaa ja jalkaterää.

Hiihtomukavuutta lisää myös oikeanlainen vaatetus. Paksu toppatakki ei ole paras hiihtovaate, vaan ylle kannattaa mieluummin pukea useampia ohuita ja hengittäviä kerroksia. Ja pipo tietysti päähän.

Tekniikka ja tyyli tutuksi

Jos viime hiihtokerrasta on aikaa vuosia tai jopa vuosikymmeniä, suoraan eteenpäin vievä perinteinen tyyli on helpompi hallita kuin sivuttaisliikettä sisältävä luisteluhiihto.

Hiihdon harjoittelu kannattaa aloittaa rauhallisella vauhdilla, lyhyellä matkalla ja leudolla säällä. Paras aloituspaikka on tasainen maa, esimerkiksi peltolatu.

”Hiihdossa tasapaino on kaiken A ja O. Suksien päällä tasapaino kannattaa hakea ensin ilman sauvoja. Perinteisen tyylin vuorohiihto tapahtuu samassa rytmissä kuin kävely. Luisteluhiihdossa alkuun auttaa selvä painonsiirto sukselta toiselle”, Okkonen neuvoo.

Oppia oikeaan tekniikkaan voi hakea myös aikuisten hiihtokouluista, joita hiihtoseurat ja latuyhdistykset järjestävät ympäri maata.

Mitat haltuun

  • Perinteisen suksien pituuden saa lisäämällä omaan pituuteen 15–25 senttiä.
  • Luistelusuksien pituuden saa lisäämällä omaan pituuteen 5–15 senttiä.
  • Perinteisen sauvat ovat hiihtäjää 20–30 senttiä lyhyemmät.
  • Luistelusauvat ovat hiihtäjää 10–20 senttiä lyhyemmät.
  • Suksien sopiva jäykkyys riippuu hiihtäjän painosta ja mittasuhteista.
  • Sopivaan monoon mahtuu yksi sukka. Liian isot monot eivät tue jalkoja oikein.

Lisätietoa ja videoita hiihdosta Suomen Ladun sivuilta. 

Seuraa Hiihtoniilojen ja -niilottarien toimintaa Facebookissa.

Osallistu Suomen Ladun ja Hyvän terveyden kilpailuun lähettämällä hiihtokuva itsestäsi kuvagalleriaamme.

Kaikkien 7.2. mennessä kuvansa lähettäneiden kesken arvomme Karhun Fortis Beargrip -suksisetin, Startin suksivoiteita ja Sastan flanellipaitoja. Palkinnon arvo on noin 400 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla