masennus, mielialalääkkeet, lääketoleranssi
Kuva Shutterstock

Olen 60-vuotias nainen ja kokenut elämän aikana masennusjaksoja, viimeksi heinäkuussa. Masentuneena en näe mitään toivoa ja kaikki tuntuu yhdentekevältä. Kun masennus loppuu, olen energinen, mutta pelkään uutta masennusjaksoa, vaikka tiedän kokemuksesta niiden menevän ohi. Olen ollut psykiatrin hoidossa yli 30 vuotta, ja kaikki lapsuuden traumat on pengottu. Kun psykiatrini kuoli, koin menettäneeni hyvin tärkeän henkilön. Käytän masennuslääkkeitä fluoksetiinia (Seronil) 40 mg aamuisin ja klonatsepaamia (Rivatril) 1 mg illalla. Lisäksi syön krooniseen selkäkipuun amitriptyliinia (Triptyl) 50 mg iltaisin. Äitini eli 92-vuotiaaksi, ja haluaisin edes onnellisen vanhuuden. Mitä voisin vielä tehdä?

Tärkeintä olisi että löytäisit itsellesi uuden psykiatrin, johon voit luottaa ja jota voit tavata säännöllisesti.

Ehkä juuri monivuotisen psykiatrisi kuoleman seurauksena pelkäät aikaisempaa enemmän masennuksen toistumista. Toistuvista masennustiloista kärsivän kannalta vaihtuvat hoitosuhteet eivät kykene antamaan

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

potilaalle heidän tarvitsemaa turvaa, jonka avulla he voivat kohdata ja päästä uusiutuvan masennusjakson yli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olet itsekin kokenut, kuinka vakavan masennusjakson aikana potilas menettää toivonsa, vaikka aikaisemmasta kokemuksesta tietää niiden menevän ohi. Juuri tämän vuoksi säännöllinen hoitosuhde on niin tärkeää.

Tutun auttajan kanssa voit myös pohtia yhdessä mahdollisia muutoksia sinänsä asianmukaiseen lääkehoitoosi.

 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla