Kaarlo simojoki alkoholi alkoholismi kohtuukäyttö

Mikä on kohtuullista yhdelle on toiselle täysin kohtuutonta. Ylilääkäri Kaarlo Simojoki toivoisi pariskuntien puhuvan alkoholin käytöstä, kun molemmilla vielä on halua ymmärtää toista. Mielellään samaan tapaan kuin vaikka sokerin tai rasvan käytöstä.

Aina silloin tällöin Kaarlo Simojoen puhelin soi, kun joku läheisensä juomisesta huolestunut kysyy neuvoa suoraan A-klinikkasäätiön johtavalta ylilääkäriltä. On yritetty jutella juomisesta. On tullut riitaa. Kenellä tässä muka ongelma on, puhu vaan omasta puolestasi! Molemminpuolista kyllästymistä. Enteilevää hiljaisuutta.

Vuodesta 2000 päihdehuollossa työskennellyt Simojoki on tavannut satoja ihmisiä, joiden perhe-elämä on tyssännyt juomiseen. Joku perheessä on ajatellut ottavansa ihan vain kohtuullisesti, mutta hänen kohtuullisuutensa on ollut läheisille liikaa.

Kun Simojoki sitten on tavannut alkoholin kanssa ongelmiin joutuneen, ensimmäisellä kerralla on usein mietitty, mikä on kohtuullista. Toisinaan hoitosuhde on alkanut pienellä kädenväännöllä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Potilas on väittänyt, että kyllähän joka mies juo sixpackin illassa. Se on normaalia!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkäri on kuunnellut herkällä korvalla ja varonut syyllistämästä mutta esittänyt lopulta kysymyksen.

–Ok, mietitäänpä nyt, kumpi tässä puhuu, sinä vai alkoholi. Mietipä itse.

Kaarlo Simojoki on se mies, jonka näemme televisiossa, kun aiheena on suomalainen juominen, alkoholipolitiikka tai hoitoratkaisut.

Kohtuullisuus, kaukainen tavoite?

–Kohtuullisuudesta on helppo puhua, jos lasketaan vain annosmääriä tai tutkitaan maksan vaurioita. Mutta ei ole kohtuullista, että puoliso tai lapset kärsivät jonkun perheenjäsenen juomisesta, vaikka se annosmääriltään pysyisi kohtuuden rajoissa, sanoo Simojoki.

Hän kertoo pariskunnasta, jossa vaimo ahdistui pitkäksi aikaa nähdessään miehensä humalassa. Sitä tapahtui kaksi kertaa vuodessa. Pariskunta teki kompromissin. Kun mies haluaa ottaa, hän lähtee vaikka kaverinsa kanssa minilomalle ja vaimo jää kotiin.

Puolisoiden pitäisi puhua alkoholinkäytöstä jo ennen kuin aiheesta tulee riitaa. Puhutaanhan muistakin elämäntavoista: mietitään järkevää ruokailua, säädetään nukkuma-aikoja ja sovitaan, kuinka ehditään käydä omissa liikuntaharrastuksissa.

–Rasvan tai makean syömisestä saatetaan tehdä linjapäätöksiä. Samaan tapaan voisi keskustella alkoholin käytöstä, kun molemmat vielä ovat halukkaita kuulemaan toistensa toiveita ja perusteluja, Simojoki sanoo.

Lue lisää Kaarlo Simojoen missiosta miesekstrastamme: Hyvä terveys 13/2016. Tilaajana voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

 

 

Kelamies

Ongelmakäyttäjiä on vain hyvin pieni osa väestöstä ja tätä ongelmaa ei kieltolakiveroilla ja säännöstelyllä ratkaista. Juoppo osaa kyllä hankkia alkoholinsa, tai tehdä sen vaikka itse tarpeen vaatiessa. Liika on liikaa niin alkoholissa, kuin sokerissa, mutta verosääntely ei auta liikakäyttäjiä.

  • ylös 18
  • alas 27
Vierailija

Ongelmakäyttöä harrastaa todella iso osa väestöstä. Suomalaisetkin ovat psyykkisesti su sairaita. Lapset ilman muuta kärsivät vähäisemmästäkin "harmittomasta" sosiaalisesti hyväksytystä ryypiskelystä. Aiheuttaa turvattomuutta. Alkoholionhelmia tulisi hoitaa kuten mitä tahansa muutakin sairautta.

  • ylös 11
  • alas 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla