Kai Hyttinen aloitti yliopisto-opinnot 65-vuotiaana, mutta sopeutui opiskelijaelämään nopeasti.

Millaista on mennä yli kuusikymppisenä yliopistoon? Mahtavaa, mikäli Kai Hyttistä, 71, on uskominen. Laulajana, säveltäjänä ja näyttelijänä tunnetuksi tullut mies muutti kuusi vuotta sitten Kilpisjärveltä Joensuuhun ortodoksisen musiikin ja venäjän opintojen perässä.

– Ei siinä mitään järkeä ollut, tuntui vain oikealta jutulta, Kai muistelee.

Neljä vuotta vierähtivät nopeasti yliopiston penkkejä kuluttaen. Kai sopeutui yliopistoarkeen ongelmitta, vaikka välillä omien hoksottimien hitaus ärsyttikin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Jouduin hyväksymään sen, etten ollut enää niin nopea ja nokkela kuin joskus. Se opetti nöyryyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muutoin Kai oli opiskelija siinä missä muutkin, mutta opiskelijariennot hän jätti väliin. Ne hän oli omien sanojensa mukaan suorittanut jo aiemmin professoritason paperein.

– Lopetin alkoholinkäytön kymmenisen vuotta sitten. Juominen lakkasi yksinkertaisesti huvittamasta. Ajattelin, että miksi pitää olla ääliö, kun ei ole pakko.

"Jouduin hyväksymään sen, etten ollut enää niin nopea ja nokkela kuin joskus."

Kai oli oppinut venäjää eräoppaan työssään ja vieraillut maassa useaan otteeseen. Kielestä oli tullut hänelle nopeasti rakas, samoin sen kansalaisista, kulttuurista ja ortodoksiuskonnosta.

– Opiskelujen aikana asuin kolme kuukautta Venäjällä Tverissä. Hengenlaatuni sopii täydellisesti sinne. Minulla on slaavilainen mentaliteetti, kaihoisa mollimusiikki on lajini.

– Yllätyin siitä, kuinka hyvin kaikki pelasi internetyhteyksistä lähtien. Menin maahan suomalaisten ennakkoluulojen kanssa, jotka osoittautuivat nopeasti vääriksi. Ei se mitään periferiaa ole.

Kolme kuukautta tuntui liian lyhyeltä ajalta. Nyt Kai haaveileekin puolen vuoden jaksosta naapurimaassa.

– Juuri, kun tuntui siltä, että olisin päässyt kielitaidossani askeleen eteenpäin, pitikin jo lähteä. Haaveissani on vielä palata Venäjälle.

 

Lisää Kain suurista elämänmuutoksista: Hyvä terveys 9/2018. Tilaajana voit lukea lehden maksutta myös digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla