Sosiaalisesti aktiiviset iäkkäät pysyvät muita todennäköisemmin terveinä ja hyvinvoivina, tutkimuksista tiedetään. Tuoreen tutkimuksen mukaan tämä koskee erityisesti taide- ja opintoryhmiin osallistuvia sekä kirkossa käyviä ja uskonnollisissa yhteisöissä toimivia.
Tutkimuksen tavoite oli selvittää, miten erilaisissa sosiaalisissa ryhmissä ja yhteisöissä toimiminen vaikuttaa iäkkäiden hyvinvointiin vuosien varrella. Tätä varten tutkijat tarkastelivat 2 500 tutkimuksen alkaessa yli 55-vuotiasta, joita seurattiin kymmenen vuoden ajan.Erilaisista ryhmistä, yhteisöistä ja aktiviteeteista esiin nousivat taiteisiin ja opiskeluun liittyvät harrastukset. Säännöllinen osallistuminen opintopiireihin ja kursseihin sekä musiikki- ja taideryhmiin ehkäisivät masentuneisuutta sekä ylläpitivät positiivista mielialaa ja tyytyväisyyttä. Sama koski henkilöitä, jotka kävivät kirkossa tai muuten osallistuivat uskonnollisten ryhmien toimintaan.Sosiaalisesti monipuolisen ja aktiivisen elämän suotuisat yhteydet hyvinvointiin tiedetään hyvin, mutta silti suhteellisen harvat iäkkäät osallistuvat esimerkiksi harrasteryhmiin. Henkisen hyvinvoinnin lisäksi sosiaalisesti aktiivinen elämä voi tutkimusten mukaan auttaa välttymään sairauksilta ja pidentää elinikää. Tutkimuksista on kuitenkin hyvin vaikea päätellä, miten paljon yhteyksistä johtuu itse harrastuksista ja kuinka paljon siitä, että hyvinvoivat harrastavat enemmän.

Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim (Journal of Epidemiology and Community Health 2018;72:376–382)http://doi.org/10.1136/jech-2017-210260

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(2018430) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla