Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miehet puhuvat tunteistaan, mutta omalla tavallaan, sanoo tutkija Ira Virtanen.

Kun pariskunta neuvottelee kotona tehtävänjaosta ja suhteen tilasta, tunteet kuohuvat. Tutkija Ira Virtanen tähdentää, että miehet ovat olleet tunteiden selvittelytilanteissa altavastaajia.

Miksi? Heillä on kuitenkin paljon sanottavaa. Virtanen muistuttaa, että kulttuurimme ei ole kannustanut miehiä puhumaan tunteista, mutta he tekevät sitä kyllä.

1. On lupa puhua

Vallalla ollut käsitys, että mies ei puhuisi tunteistaan, on väärä. Se paljastaa, että puhetta on pidetty naisten ehdoilla. Pitäisi pohtia, onko molemmilla oikeasti lupa ilmaista itseään ja myös velvollisuus kuunnella. Keskity kuulemaan puolisosi autenttista, ainutlaatuista kokemusta. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Vain vähän vellontaa

Mies ei ehkä halua juuttua tunnevellontaan. Naisille on sallitumpaa puhua ikävistä tunteistaan loputtomiin. Tutkimusten mukaan se ei aina helpota pahaa oloa. Miehen on vaikeampi asettua haavoittuvaan rooliin, jos häneltä muutoin odotetaan vahvuutta. Tunteista puhumiseen liittyy siis yhä riskejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kivan kautta

Kavereiden kanssa miehet usein haluavat ensin tehdä jotakin mukavaa, kunnes esiin otetaan mieltä kaihertava asia. Naisen kanssa he mielellään etenevät samaan tapaan. Puolisoltaan mies odottaa vakaata, rauhallista suhtautumista, kun esiin nousee hankalalta tuntuva asia.

Lisää perheestä tunteiden areenana Petteri Eerolan ja Henna Pirskasen toimittamassa kirjasta Perhe ja tunteet (Gaudeamus 2018).
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla