Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miehet puhuvat tunteistaan, mutta omalla tavallaan, sanoo tutkija Ira Virtanen.

Kun pariskunta neuvottelee kotona tehtävänjaosta ja suhteen tilasta, tunteet kuohuvat. Tutkija Ira Virtanen tähdentää, että miehet ovat olleet tunteiden selvittelytilanteissa altavastaajia.

Miksi? Heillä on kuitenkin paljon sanottavaa. Virtanen muistuttaa, että kulttuurimme ei ole kannustanut miehiä puhumaan tunteista, mutta he tekevät sitä kyllä.

1. On lupa puhua

Vallalla ollut käsitys, että mies ei puhuisi tunteistaan, on väärä. Se paljastaa, että puhetta on pidetty naisten ehdoilla. Pitäisi pohtia, onko molemmilla oikeasti lupa ilmaista itseään ja myös velvollisuus kuunnella. Keskity kuulemaan puolisosi autenttista, ainutlaatuista kokemusta. 

2. Vain vähän vellontaa

Mies ei ehkä halua juuttua tunnevellontaan. Naisille on sallitumpaa puhua ikävistä tunteistaan loputtomiin. Tutkimusten mukaan se ei aina helpota pahaa oloa. Miehen on vaikeampi asettua haavoittuvaan rooliin, jos häneltä muutoin odotetaan vahvuutta. Tunteista puhumiseen liittyy siis yhä riskejä.

3. Kivan kautta

Kavereiden kanssa miehet usein haluavat ensin tehdä jotakin mukavaa, kunnes esiin otetaan mieltä kaihertava asia. Naisen kanssa he mielellään etenevät samaan tapaan. Puolisoltaan mies odottaa vakaata, rauhallista suhtautumista, kun esiin nousee hankalalta tuntuva asia.

Lisää perheestä tunteiden areenana Petteri Eerolan ja Henna Pirskasen toimittamassa kirjasta Perhe ja tunteet (Gaudeamus 2018).
 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Varjostaako sinun onneasi mustasukkaisuus? Nyt voit hoitaa ongelmaa kotisohvalta.

Vaikka mustasukkaisuus on normaali tunne, liiallisena se vaarantaa parisuhteen. Mustasukkaisuudesta seuraa riitelyä, syyllistämistä tai kontrollointia. Kumppanin viestejä luetaan salaa ja väkivalta hiipii suhteeseeen. Pahimmillaan mustasukkaisuus tappaa: se on toiseksi yleisin henkirikoksen motiivi Suomessa.

Mustasukkaisen on kuitenkin mahdollista löytää rakentavampia tapoja toimia. Niitä voi oppia esimerkiksi psykoterapiassa, mutta nyt niitä voi opetella myös kotona. HUSin Mielenterveystalossa on avattu kaikille avoin Mustasukkaisuuden omahoito -palvelu, josta voi hyötyä niin mustasukkainen kuin hänen kumppaninsakin. Omahoito-ohjelman antaa tietoa mustasukkaisuudesta sekä tarjoaa työkaluja sen kanssa selviytymiseen. Ohjelmassa on tehtäviä, joita voi tehdä joko yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.

Mustasukkaisuuden omahoito-ohjelmaan pääset  Mielenterveystalo.fi -sivustolta.

Huom! Jos suhteessa esiintyy väkivaltaa tai sen uhkaa, on kaikkien osapuolten turvallisuuden varmistaminen ensisijaista. Väkivaltaan on tärkeää hakea apua. Kun tarvitset kiireellistä apua, soita yleiseen hätänumeroon 112. Muussa tapauksessa ota yhteyttä poliisiin, sosiaaliviranomaisiin, rikosuhripäivystykseen, turvakotiin tai muuhun auttavaan tahoon.

 

Keväällä 50 vuotta täyttänyt näyttelijä Minna Suuronen on havainnut, että iän myötä kliseet alkavat tuntua tosilta.

–Asiat, joille nuorena hymähdin ylimielisesti, ovatkin viisautta. Kuten, että elämässä tärkeintä ovat terveys ja perhe. Tai että ajan kuluminen se vain vuosi vuodelta kiihtyy, sanoo Minna.

Hän havahtuu juhannuksena huomaamaan, että vastahan oli joulu. Jouluna tuntuu, että juhannusta vietettiin ihan äsken.

–Sinänsä en usko vanhuuden automaattisesti tuovan viisautta, mikä tietysti olisi kivaa. Se voi sitä tuoda, jos on erilaisten haasteiden edessä valmis miettimään, miksi tämä tilanne tai tuo ihminen tuntuu taas niin hankalalta.

Silloin on avattava itsessään olevia solmuja, jotka estävät suhtautumasta avoimesti elämään. Jos siinä onnistuu, on avoimempi elämälle ja sitä kautta voi antaa toisille ihmisille enemmän.

–Tätä pitäisin ihmisen vastuuna elämää kohtaan, mutta kukapa aina jaksaisi tehdä kaikkea ärsyttävää työtä, jota vastuunkanto tarkoittaa.

Ei tarvitse selvitä yksin

Minna kertoo, että hänen miehensä Antti Virmavirta on hänen paras ystävänsä.

–Antti tuntee minut parhaiten ja osaa kysyä lisää, houkutellakin puhumaan, jos vetäydyn mietteliääksi. Usein se on minun puoleltani neuvottomuutta, kun en tiedä, miten pitäisi toimia, Minna toteaa.

Tai jos tulee riitaa, Antti yrittää kaivaa esiin sen, mikä Minnaa todella ottaa päähän.

–Sanon yleensä ensin, ettei mikään, vaikka se ei ole totta! Hän näkee, että jotain siellä taustalle on ja vaatii sitä esiin.

Minna on kasvanut ajattelemaan, että hankalista hetkistä pitää selviytyä itsekseen, mutta hiljalleen tajunnut, ettei tarvitsekaan. Kaikki asiat ratkeavat helpommin, kun niistä puhuu jonkun kanssa.

–Toinen ihminen saattaa näyttää vihaiselta, vaikka on ennen muuta ehkä pelokas tai surullinen. Jokaisella on tapansa toimia, kun tulee vaikeaa. On helpottavaa, jos silloin on vieressä läheinen tai ystävä, joka tunnistaa yskän.

Opettelen yhä ottamaan apua vastaan tässä asiassa.

 

Lue lisää Minnan Hyvän olon oivalluksista: Hyvä terveys 9/2018