keräily, hamstraus
Kuva Shutterstock

Meillä on takana yhteisiä vuosia yli 30. Olemme olleet kahden muutaman vuoden, kun lapset ovat lentäneet pesästä. Minua vaivaa ajatus, että en ole enää tärkeä miehelleni, vaikka hän niin sanoo, kun sitä kysyn. Tuntuu, että miehen suurin mielenkiinnon kohde on tavaroiden keräily meidän yhteiseen kotiimme. Ymmärrän sitä tiettyyn pisteeseen, mutta hän ei pidä minkäänlaista järjestystä ja siitä tulee riitaa.

Meillä on ollut monta vaikeaa vuotta takana, sairautta, kuolemia, työuupumusta. Niihin olemme saaneet apua ammattiauttajilta. Olemme puhuneet keskenämme tästä keräilyvimmasta, ja olen jopa uhannut muuttaa pois, jotta pääsen liiasta tavarasta eroon. Mutta samalla menetämme luultavasti myös parisuhteemme. Mikä auttaisi meidät parempaan yhteiselämään tästä eteenpäin?

ONKO PAREMPI OLLA YKSIN ‚Äď KUMMANKIN

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjeesi teema koskettaa varmaan meit√§ kaikkia tavarataivaan kasvatteja. Ostaminen on tehty niin helpoksi, edes sohvalta ei tarvitse nousta. G√∂sta Sundqvist kirjoitti jo 1980-luvulla osuvasti: ‚ÄĚVaimo √§l√§ ole onneton, meill√§ melkein kaikki laitteet on.‚ÄĚ Miehen tavoite laulussa oli hankkia tuvan t√§ydelt√§ elektroniikkaa korvaamaan romantiikan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kerrot teidän jääneen lasten lähdön jälkeen kaksin. Takana on pitkä liitto, ja edessä tietyllä tavalla uudet elämänvalinnat. Kerrot, että sinua vaivaa ajatus, että et ole enää miehellesi se tärkein. Nimimerkkisi perusteella olet miettinyt jopa eroa. Miehesi sen sijaan tuntuu olevan tyytyväinen tilanteeseen ja hamstraamisharrastukseensa. On hienoa, että olette keskustelleet asiasta, vaikka se ei näytä johtaneen muutoksiin. Tarpeidesi huomioimisen sijaan tunnet jääväsi altavastaajaksi. Se syö ihmistä. Parisuhteen kun pitäisi perustua vastavuoroisuuteen ja yhteispeliin. Tämä on juuri se tavoite, joka teidän nyt pitäisi löytää uudelleen.

Usein erilaiset psykologiset kriisit ja teemat laukaisevat meissä suojaavia toimintatapoja. Ostaminen, ja siitä saatu mielihyvä, on yksi tällainen. Sen sijaan, että käsittelisimme vaikeita tunteitamme, kuten menetystä, surua, riittämättömyyttä ja hylkäämistä, voimme aktivoida verkkokaupan napin painalluksella mielihyvää, kiinnostusta ja jännitystä. Kun tavara on käsissämme, pelkäämämme tunteet jäävät edelleen olemaan, mutta niistä pääsee hetkeksi eroon uudella ostoksella. Tästä muodostuu helposti loputon kehä.

Miehesi ilmeisesti purkaa tyhjäksi jäänyttä isän rooliaan keräilyvimmaan, mutta miten on sinun laitasi? Et kuvaa kirjeessäsi sitä, miten lasten lähtö on vaikuttanut sinuun. Voisi olla hyvä, että alkuun kävisit juttelemassa tästä elämänmuutoksesta ammattiauttajan kanssa. Saisit ymmärrystä omaan kriisiisi ja aikaa pohtia, mitä sinä haluat tulevaisuudessa. Keskusteluterapia antaa myös tukea, jota miehesi ei nyt osaa antaa sinulle. Ehkä tämän jälkeen sinun olisi helpompi keskustella tilanteestanne uusista näkökulmasta. Nykyinen kun johtaa helposti vain riitoihin. Aluksi voisitte lukea jotain asiaa liittyvää. Esimerkiksi kirja Sata kysymystä parisuhteesta (Duodecim 2016) tai Hehkua elämään (Docendo 2016). Parisuhteen kaarta voi miettiä vaikka amerikkalaisen ohjaajan Richard Linklaterin Rakkautta-elokuvatrilogian (…ennen aamua, ennen auringonlaskua ja ennen keskiyötä) avulla. Miten pienestä asiat voivatkaan olla kiinni niin hyvässä kuin huonossa. Mutta yhteys on mahdollista vain keskustelun kautta.

Näin eteenpäin

  • Pohdi miten uusi el√§m√§ntilanne vaikuttaa sinuun ja toiveisiisi.
  • Kun sinulla on selke√§mpi kuva siit√§, mit√§ haluat, houkuttele miehesi kertomaan, mit√§ h√§n haluaa.
  • Luokaa yhdess√§ uusi unelma siit√§, millaista el√§m√§nne kahdestaan on.
  • Pilkkokaa tuo tulevaisuudenkuva teoiksi, joita voitte alkaa toteuttaa arjessa yksin ja yhdess√§.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla