Tepsivä hoito on erilaista lonkan kuin sormien pikkunivelten nivelrikossa. Lue mikä auttaa kipuun kaikissa tapauksissa?

Kehoni lääkkeidensietokyky on niin huono, etten voi käyttää mitään kipulääkettä päivällä. Minulla on krooninen tulehdus nivelrikkoisissa nivelissäni. Enää vain Ice power -geeli on käytössä. Miten muuten voisin nivelrikkokipujani lievittää?

Asiantuntija vastaa:

KYSYMYKSESTÄ ei ilmene, minkä nivelten nivelrikosta kysyjä kärsii. Hoito on hyvin erilaista lonkan kuin sormien pikkunivelten nivelrikossa.

Kysyjä lienee neuvotellut oman lääkärinsä kanssa kipulääkityksestä – siihen on useita vaihtoehtoja, jos kipu on sietämätöntä lääkkeettömästä hoidosta huolimatta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nivelrikon ensisijainen hoito on kuitenkin lääkkeetöntä, siis omatoimista liikuntaa tai ammattilaisten antamaa liikuntahoitoa, painon pudotusta ja hallintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Liikkuminen on tärkeää kivun sallimissa rajoissa, jotta nivelten toimintakyky ja liikelaajuudet säilyvät eivätkä nivelet jäykisty.

Joskus liikkumisen avuksi tarvitaan kävelykeppiä, kainalosauvoja tai rollaattoria.

Esimerkiksi jalkaterän nivelrikon oireita voidaan helpottaa yksilöllisillä tukipohjallisilla tai pehmeällä kantatyynyllä sekä sopivilla jalkineilla. Apuvälineet, kuten niveltuet, voivat helpottaa oireita. Myös rentoutusharjoituksista voi olla apua.

Niveltä tukevien lihasten voimaa on syytä harjoittaa. Sopivilla harjoituksilla on usein mahdollista saada esimerkiksi polven tai lonkan nivelrikon kivut hallintaan ilman lääkehoitoakin. Yhdessä fysioterapeutin kanssa käydään läpi lihasharjoituksia, jotka suunnitellaan yksilöllisesti kullekin potilaalle.

Kysyjän käyttämän kylmähoidon lisäksi osa nivelrikkoisista potilaista hyötyy myös lämpöhoidoista tai muista fysikaalisista hoitomuodoista.

Kantavien nivelten, kuten lonkan, polven ja nilkan, nivelrikossa mahdollisen ylipainon vähentäminen on myös tarpeen, jotta nivelten kuormitus vähenee.

Ohjeita kuntoutukseen ja hoitoon kannattaa hakeanomalta terveysasemalta tai työterveyshuollosta. Tarvittaessa hoitava lääkäri lähettää potilaan fysioterapeutille tai fysiatrilääkärin arvioon tai suosittelee apuvälineitä lainaksi tai asuinkunnan tuella hankittavaksi.

Jos näyttää siltä, että leikkaus olisi aiheen, perusterveydenhuollosta laaditaan lähete ortopedin vastaanotolle.

Omatoimiseen kuntoutukseen löytyy ohjeita verkosta esimerkiksi Suomen Nivelyhdistyksen sivuilta.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

 

Tarja 63v.

Karin havupuu-uutejuoma pitää vatsan ja suolet kunnossa sekä kylkiäisenä sormien nivelkivut ovat kaikonneet😊

Sisältö jatkuu mainoksen alla