tupakointi, parisuhde
Kuva Shutterstock

Inhoan tupakkaa yli kaiken. Poikaystäväni kuitenkin saattaa polttaa, kun käy baarissa. Se tuntuu minusta todella pahalta. Ihan kuin tupakka olisi hänelle tärkeämpi kuin minä.
Kun hän polttaa, en halua olla hänen lähellä tai pussata, koska hän haisee niin pahalta. Hän myös käyttää nuuskaa. Riippuvuutta hänellä ei mielestään ole, mutta miksi sitten tehdä jotain niin typerää. Minua huolettaa sekin, voiko tupakanpoltto aiheuttaa koirallemme hengitysongelmia? Haluaisin heittää tupakat roskiin, mutta hänen mielestään minun tulisi olla suvaitsevampi. Vaikeutan elämäämme, koska osoitan inhoni myös hänen kavereilleen. Poikaystäväni ei kuitenkaan tunnu tajuavan, että myös passiivinen tupakanpoltto vahingoittaa. Toivottavasti voitte auttaa meitä tässä asiassa.
Lili

Tupakan ja nuuskan sisältämä nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Muiden addiktioiden tapaan riippuvuus perustuu aineen aiheuttamalle mielihyvälle, joka pahimmillaan syrjäyttää muut hyvän olon lähteet elämässä.

Paras tapa hillitä haitallista päihteen käyttöä on lopettaa käyttö kokonaan. Apuna toimivat korvaavat nautinnot, joita onneksi löytyy myös terveellisistä asioista, kuten liikunnasta, esteettisistä elämyksistä, omien taitojen toteuttamisesta tai vaikkapa läheisten kanssa olemisesta. Haasteena voi olla, etteivät luonnonmukaiset nautinnot vaikuta yhtä vahvasti kuin päihdyttävä aine. Voimaa irtautumiseen voi saada myös päihteen käytön kielteisten seurausten pohdinnasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Positiivista on, että poikaystäväsi polttaa vain satunnaisesti - kenties lähinnä tilanteissa, joihin kuuluu myös alkoholi. Tupakka ja alkoholi liittyvätkin usein toisiinsa. Syynä tähän voi olla sosiaalinen tapa, mutta myös näiden aineiden mielihyvää vahvistavat yhteisvaikutukset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On kuitenkin mahdollista, että tupakoinnista tulee hänelle pysyvämpikin tapa. Se, käykö niin, on pitkälti poikakaveristasi itsestään kiinni. Ilmaisemasi vastenmielisyys tupakointia kohtaan voi yhtä hyvin kannustaa häntä lopettamaan kuin yllyttää jatkamaankin.

Se mitä tapahtuu, riippuu monesta tekijästä. Toiset sopeuttavat toimintaansa mielellään muiden toiveisiin, toiset ärsyyntyvät sellaisesta. Myös seuraukset vaikuttavat: tupakanpolton aiheuttamat harmit, kuten riidat tai seksiongelmat, voivat hillitä tupakointia. Vaikutusta on myös suhteen vaiheella ja tärkeydellä. Rakastumisen alkuhuumassa sopeutetaan toimintaa toisen odotuksiin usein automaattisesti. Myöhemmin tilanne on mutkikkaampi.

Toinen voi olla läheisempi ja tärkeämpi, mutta mukana on jo enemmän omien vaatimusten asettelua ja joskus tarpeetonta valtapeliäkin.

Pulmasi suhteen ei ole selkeästi oikeaa tapaa toimia. Poikaystäväsi tietää jo mitä ajattelet, joten puheillasi ei välttämättä ole suurta vaikutusta. Jatkuva ongelmasta muistuttaminen saattaa pikemminkin vain pahentaa sitä.

Voi olla parempi, että määrität omat rajasi ja toimit johdonmukaisesti niiden mukaan. Näin viestisi säilyy ja hän voi valita miten toimii. Tupakoinnin jäädessä vain satunnaiseksi voisit miettiä, olisiko mahdollista kestää sitä jossakin rajoissa.

Parisuhteessa joutuu usein tekemään kompromisseja. Passiivinen tupakointi on kuitenkin haitallista ja epämiellyttävää - on ymmärrettävää, ettet halua sietää sitä. Myös läheisyydestä tupakoineen kanssa on perusteltua kieltäytyä. Jos sauhuttelu muuttuu pysyvämmäksi, tilanne on hankalampi. Tällöin ongelma olisi jatkuvasti välissänne, mikä ehkä viestisi siitä, ettei poikakaverisi arvosta suhdettanne tarpeeksi.
 

Näin eteenpäin

  • Vähennä asiasta puhumista.
  • Tee selväksi missä rajoissa siedät tupakointia.
  • Toimi näiden rajojen mukaan.

Sanna Aulankoski

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Tupakoija haisee pahalle

Jos hän ei aidosti ja oikeasti lopeta tupakointia ja nuuskaamista kokonaan ja suhteenne vakiintuu, hän tulee jatkmaan ja ottamaan tavalleen aina vaan enemmän tilaa teidän elämässänne. Pidit siitä tai et.

  • ylös 14
  • alas 10
Vierailija

tupakoinnin lopettaminen on äärimmäisen vaikeaa.itse olen vaihtanut sähkösavukkeeseen,ei haise ja on huomattavasti halvempi ja vähemmän haitallinen terveydelle.

  • ylös 10
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla