Liian ahdistavalta tuntuvaa todellisuutta paetaan myös seksiin. Muista toiminnallisista riippuvuuksista seksiriippuvuus poikkeaa ainakin kahdella tavalla: kosketus on siinä keskeistä ja sen taustalla on inhimillinen tarve.

– Kuka tahansa ikään ja sukupuoleen katsomatta voi tulla riippuvaiseksi seksistä niin, että se aiheuttaa ongelmia, sanoo seksologi Jukka Virtanen.

Seksifantasiat täyttävät silloin mielen, halusipa tai ei, ja fantasioiden toteuttaminen voi muuttua pakkomielteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Se on pelkkä sokea, ei hyvä eikä paha reaktio, jonka tietyt ärsykkeet voivat yllättäen laukaista, Virtanen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin voi käydä, jos seksiin pakenemisesta on elämän varrella tullut keino hallita sietämättömiä tilanteita.

– Seksiriippuvuus ei ole vain keskimääräistä voimakkaampaa kiinnostumista seksistä. Se on ongelmiin johtavaa pakonomaista käyttäytymistä.

Yleensä aina sen käynnistää kova henkinen paine, kuten sietämätön työstressi tai suuri järkytys, perheen hajoaminen, avioero tai läheisen kuolema.

Seksiriippuvuus on tavallisempaa miehillä, mutta viime vuosina naisten osuus on lisääntynyt tasaisesti.

Virtasen mielestä kysymys on siitä, että kun naisen seksiriippuvuus ei enää ole yhtä ehdoton tabu kuin ennen, siitä voidaan jo vähän puhua.

Juuret lapsuuden kokemuksissa

Monesti seksiaddiktio alkaa kehittyä jo nuoruusvuosina, jos taustalla on lapsuuden aikainen, läheisyyteen tai seksuaalisuuteen, pahimmillaan hyväksikäyttöön liittyvä ahdistava kokemus. Mitä varhemmin koettu ja voimakkaampi tällainen trauma on, sitä suurempi on riski, että se johtaa seksiaddiktioon.

– Trauma voi syntyä, jos pikkulapselle ei osoiteta tunteita, eikä hän myöskään saa itse ilmaista niitä. Riskiä lisää, jos lapsi elää oloissa, joissa ihmiskontakteja on vähän. Edelleen ongelmien syntymisen vaara kasvaa, jos kokemukset ovat olleet niin pelottavia, että ne on joutunut pyyhkimään mielestä tai ehdottomasti kiistämään ne, Jukka Virtanen selittää.

Koska kokemukset eivät kuitenkaan oikeasti katoa mielen uumenista, kestämättömän kovissa elämän paineissa ne voivat tulla näkyviin tekoina, jotka ovat ulkopuolisten silmin käsittämättömiä.

– Jos on tottunut reagoimaan ankaraan stressiin holtittomalla seksikäyttymisellä, samoin todennäköisesti reagoi taas, kun koettelemukset seuraavan kerran koskettavat traumamuistoa. Se on epätoivoinen, tiedostamaton tapa yrittää selviytyä ylivoimaiselta tuntuvasta tilanteesta.

Apua itsetutkiskelusta

Seksiaddiktio, kuten mikä tahansa muukin addiktio, laukeaa herkimmin niillä, jotka yleensäkin tarvitsevat voimakkaita elämyksiä.

– Temperamentiltaan verkkainen saattaa selviytyä samasta paineesta vaikkapa vetäytymällä omiin oloihinsa, Virtanen sanoo.

Se, miten addiktiotaan oppii hallitsemaan, riippuu siitä, minkälaiset ovat omia tekemisiä kontrolloivat mielen mekanismit, niin sanottu metakognitio. Jos metakognitio on hyvä, itseään pystyy tarkkailemaan hieman sivusta ja päättelemään reaktioidensa ja käyttäytymisensä syy- ja seuraussuhteita.

Pitkälti kysymys on myös siitä, pystyykö myöntämään sen, että itsessä on tällainen piirre. Jos myöntää, pystyy helpommin pysyttelemään fantasioissa toteuttamatta niitä.

– Pitäisi siis oppia ennakoimaan, koska elämä on menossa sellaiseksi, että addiktiokäyttäytymisen todennäköisyys kasvaa. Näkemään, että tästedes asiat edistyvät tietyllä ahdistavalla tavalla, mistä seuraa, että fantasiat saavat vallan.

Jos onnistuu myöntämään ja hyväksymään itsensä, mikä ei merkitse, että hyväksyisi myös holtittomat tekonsa, ongelman siis saa helpommin hallintaan. Tähän pyritään aluksi myös,  jos seksistä riippuvainen hakee apua psykoterapiasta.

Riippuvuudesta voi kokonaankin päästä, jos elämästä poistuu stressi, johon on tottunut ongelmaseksillä reagoimaan. Myös iän lisääntyminen yleensä auttaa.

Lue lisää seksiriippuvuudesta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla