Jokaisella ihmisellä on oikeus turvalliseen elämään. Vaikka perheväkivalta on yleistä, se on mahdollista myös kitkeä. Tässä neuvot uhrille, uhkaajalle ja sivullisille.

Onko vain puolison lyöminen perheväkivaltaa?

Lyöminen on väkivaltaa mutta niin ovat töniminen, repiminen, läpsiminen, tavaroiden heitteleminen ja uhkailukin. Nöyryyttäminen, mitätöinti, eristäminen, kontrolli ja aiheeton, korostunut mustasukkaisuus ovat henkistä väkivaltaa. Samoin vähättely, välinpitämättömyys ja toisen sivuuttaminen.

Väkivalta ei ole vain tekoja, vaan myös tekemättä jättämistä, laiminlyöntiä ja kaltoinkohtelua, joka saa toisen tuntemaan olonsa turvattomaksi. Ihminen osaa käyttää monenlaisia asioita hyväkseen, jos hän haluaa tehdä toiselle pahaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä seurauksia perheväkivallasta on uhrille?

Perheväkivalta voi tuhota ihmisen sekä henkisesti että fyysisesti. Väkivalta herättää pelkoa, häpeää, epävarmuutta, hämmennystä ja voimattomuutta. Se syö luottamusta ja murentaa itsetuntoa. Pahimmassa tapauksessa väkivallan uhri luopuu kokonaan omista tavoitteistaan ja tavallaan omasta elämästäänkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä se tekee käyttäjälle?

Myös väkivaltaa käyttävä tuntee syyllisyyttä ja halveksii itseään. Häneltä menee maine. Hän myös menettää läheisensä, sillä parisuhde voi huonosti. Sitä sävyttää epäluottamus. Pari etääntyy toisistaan ja erouhka leijuu yllä.

Miten väkivalta kotona vaikuttaa lapsiin?

Lapset ovat lähes aina tietoisia perheväkivallasta. Sen näkeminen vahingoittaa lasta. Lapsi saattaa myös syyttää itseään tapahtuneesta. Osa lapsista toistaa kokemaansa myöhemmin. Vaarana on, että lapsi oppii itsekin lyömään tai alistumaan.

Perheväkivaltaan liittyy usein myös lasten pahoinpitelyä. Lapsia kuritetaan fyysisesti esimerkiksi tukistamalla, läpsimällä ja lyömällä kasvatuksen nimissä. Heihin kohdistuu myös henkistä väkivaltaa, kuten selkäsaunalla tai hylkäämisellä uhkailua, mitätöintiä ja laiminlyömistä.

Miten perheväkivallasta pääsee eroon?

Väkivaltaisesta tilanteesta voi olla vaikea selvitä yksin kuiville. Yleensä väkivalta kovenee vähitellen. Väkivallan uhan alla eläminen voi alkaa tuntua jopa normaalilta: sekä uhri että tekijä vähättelevät pahoinpitelyä tai pitävät sitä oikeutettuna käytöksenä. Uhri saattaa tuntea olevansa ainoa, jolle tapahtuu tällaista. Hän syyttää herkästi itseään ja pitää tapahtuneen omana tietonaan.

Pitkään jatkuessaan perheväkivalta murentaa uhrin voimavaroja ja toimintakykyä. Siksi kannattaa puhua ongelmasta mahdollisimman pian läheisille ja muille perheen ulkopuolisille ihmisille sekä kääntyä ammattiauttajan puoleen. Apua saa esimerkiksi terveyskeskuksista, poliisilta, kriisikeskuksista, turvakodeista ja perheneuvottelukeskuksista.

Moni perheväkivaltaan apua hakenut on katunut sitä, ettei tehnyt sitä aikaisemmin. Häpeä ja syyllisyys rajoittavat avun hakemista. Samoin se, ettei parisuhdeväkivaltaa mielletä vakavaksi rikokseksi.

Mitä jos pelkää omaa väkivaltaisuuttaan?

Kuka tahansa voi suuttua ja menettää malttinsa, mutta jokainen valitsee itse, käyttääkö väkivaltaa. Vaikka olisi miten vihainen, ihminen käyttää väkivaltaa vain silloin, kun hän ei ymmärrä, miten vahingollista se on eikä ole opetellut hillitsemään raivoaan ja reagoimaan väkivallattomalla tavalla.

Jokainen ihminen voi myös lopettaa väkivaltaisen käyttäytymisensä, jos hän suostuu näkemään asian toisen silmin sekä ottamaan vastaan apua. Ensimmäinen askel on myöntää oma väkivaltaisuutensa. Pitää myös ymmärtää, miten syvästi väkivalta vahingoittaa toista.

Kun tiedostaa vaarallisimmat tilanteet, voi ryhtyä toimiin väkivallan ehkäisemiksi. Pariskunnan kannattaa myös tehdä turvasuunnitelma, jossa yhdessä sovitaan, mitä tapahtuu, jos toinen käyttää väkivaltaa.

Väkivaltaisesta käytöksestä ei voi syyttää esimerkiksi alkoholia. Jos tietää, että viina tekee aggressiiviseksi, pitää miettiä kannattaako juoda ja ottaa riski.

Entä jos pahoinpitelijä on nainen?

Parisuhteessa pahoinpitelijä on useammin mies kuin nainen, mutta myös naiset käyttävät väkivaltaa. Miehen voi olla naista vaikeampi puhua asiasta ulkopuolisille ja hakea apua.

Naisten väkivalta kohdistuu myös lapsiin. Fyysisen väkivallan käyttö ei ole kasvatuskeino. Silti on vanhempia, jotka kuvittelevat, että lapsi oppii ja kehittyy, kun suurempi ja vahvempi satuttaa häntä. Näin siitä huolimatta, että lapsen kurittaminen on kielletty lailla.

Olipa lapsi sitten väkivallan kohde tai sivusta seuraaja, vanhempien kannattaa puhua lapsen kanssa suoraan ja avoimesti asiasta, jottei siitä tule hänelle ylivoimaisen suurta, ahdistavaa salaisuutta.

Onko anteeksianto mahdollista?

Oman väkivaltaisen käytöksensä myöntäminen ei ole mikään kertasuoritus. Muuttuminen edellyttää rehellisyyttä ja avoimuutta itseään kohtaan. Vastuun ottaminen omasta käytöksestä sisältää myös anteeksi pyytämisen ja sovittamisen.

Väkivaltaa käyttäneen kannattaa kysyä puolisoltaan, miten voi sovittaa tekemänsä vääryydet. Tämä saattaa tuntua ensin hämmentävältä ajatukselta, mutta hyvittäminen on molemmille osapuolille tärkeää.

Kyse ei ole kaupankäynnistä vaan aidosta halusta sovittaa paha tekonsa. Anteeksi pyytäminen ja antaminen hoitaa koko perhettä.

Miten toimia, jos epäilee perheväkivaltaa naapurissa?

Kynnys puuttua toisen perheen asioihin on korkea, mutta se kannattaa ylittää. Perheväkivallalla on taipumus uusiutua ja raaistua, jos siihen ei puututa. Naapurit tai sukulaiset voivat yhdessä miettiä, kuka on paras luottohenkilö tarttumaan asiaan ja puhumaan parille. Asiaa kannattaa kysyä suoraan ja kertoa, ettei hyväksy väkivallan käyttöä. Uhattuna olevan kanssa pitää tehdä heti turvasuunnitelma: hänen elämäänsä helpottaa jo tieto siitä, että naapurissa on turvapaikka hätätilanteen varalta.

Asiantuntijana lahtelainen Jussi-työntekijä Jukka Ihalainen.

Lue lisää mustasukkaisuudesta.

Neuvoja uhrille

  1. Väkivaltaa ei tarvitse sietää. Se ei ole sinun syytäsi.
  2. Kenelläkään ei ole missään tilanteessa oikeutta käyttäytyä väkivaltaisesti toista kohtaan.
  3. Puhu asiasta ulkopuolisille.
  4. Hae apua. Joka paikkakunnalla on ihmisiä, jotka voivat auttaa sinua.
  5. Vaadi puolisoltasi toimia väkivallan lopettamiseksi.
  6. Tee turvasuunnitelma: varaudu ennalta väkivaltaiseen tilanteeseen.
  7. Puhu asiasta lapsen kanssa. Lohduta häntä ja kerro, mitä aiot tehdä tilanteen estämiseksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla