Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tyhjyyden tunnetta, pettymystä tai seikkailunhalua tyydyttämään syntynyt suhde kestää harvoin, mutta joskus kuitenkin. Mistä se johtuu?

Jos valheellisista unelmista pidetään kiinni tai toista käytetään vain omien tarpeiden tyydyttämiseen, kumppanit eivät koskaan pysty näkemään toisiaan kokonaisina ihmisinä ja lohturakkaus päättyy.

Viisas toimii silloin näin:

  1. TUNNUSTA TOSIASIAT. Kumppanilla on oikeus olla omanlaisensa ihminen, hän ei ole haaveittesi summa.
  2. PYRI POIS VIHASTA. Heti et varmaan pysty tarkastelemaan tilannettasi viileästi etäältä, mutta usko, että sekin aika tulee.
  3. SAAT SURRA. Olet joutunut luopumaan yhdessä koetusta hyvästä, ehkä unelmasta yhteisestä elämästä. Sitä saa surra, oli toinen osapuoli kuinka petollinen tahansa.
  4. NÄE JA TUNNUSTA. Et ole vain viaton uhri. Sinäkin lähdit suhteeseen omin motiivein. Olosi kevenee, kun tunnistat ja tunnustat tämän.
  5. ÄLÄ RIKO. Saata rakkaustarina loppuun toista ja itseäsi ymmärtäen ja kunnioittaen. Viisaasti toimien ihastuminen voi jalostua ystävyydeksi.
  6. MUISTO JÄÄ. Kun loppuselvittely on ohi ja aika tasannut mielen, voit myöhemmin muistella tätäkin kokemustasi lämmöllä. Kun aika on tasannut mielen, voit ehkä muistella kipeääkin laastarirakkauttasi huumorilla ja lämmöllä.

Entäs jos käykin hyvin?

PIKARAKKAUDET eivät aina pääty huonosti, vaikka ne olisivatkin alkaneet pian pitkän suhteen jälkeen.

Salamarakkauden on mahdollista kehittyä hyväksi, kestäväksi suhteeksi, kun kyseessä on ”vertaistuki”. Se tarkoittaa, että kohtalotoverit ymmärtävät niin omat surunsa kuin kumppaninsa menetyksen, ja kestävät toistensa tavat elää menneisyytensä kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

He myös sallivat toistensa kaivata menettämiään mukavia asioita vanhasta elämästä samaan aikaan kun rakennetaan yhteistä tulevaisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kyllä lohturakkauskin voi muuttua hyväksi yhteiselämäksi. Mahdollisuudet siihen lisääntyvät, jos suhteeseen lähtiessään jotakuinkin tietää, mitä toiselta toivoo ja sanoo sen hänelle. Ja on valmis tutustumaan toiseen sellaisena kuin hän on, Hannele Törrönen sanoo.

Asiantuntija: Hannele Törrönen, psykotrepeutti, Helsinki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla