Kirjailija Roman Schatzin mielestä suomalaisuuteen kuuluu tapoja, jotka pitävät yllä terveyttä. Hän listasi niistä viisi.

Kirjailija ja toimittaja Roman Schatz, 57, muutti Saksasta Suomeen 1980-luvulla. Hän sanoo eläneensä yli kolmekymmentä vuotta terveellisemmin kuin eli nuorena opiskelijamiehenä Berliinissä.

Sen lisäksi, että Helsinki vaikuttaa rennolta, mukavalta kylältä Berliiniin verrattuna, Suomessa elämänlaatua lisäävät Schatzin havaintojen mukaan ainakin seuraavat asiat.

1. Parempi ilmanlaatu

–Tämä on helppo todistaa ilman saastepitoisuuksia mittaamalla. Ilma Helsingissä on puhtaampaa kuin Keski-Euroopan isoissa kaupungeissa. Siinä  on vähemmän esimerkiksi liikenteen tuomaa saastetta. Helsingin ilmaa huuhtoo kaupungin edessä oleva Itämeri ja takamaa on täynnä puita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Urheilu- ja kuntoiluhullu kansa

–Saksalainen, jo ennen minua Suomeen muuttanut ystäväni vei minut kuntosalille 1980-luvun lopussa. Jouduin toteamaan, että täällä kuuluu harrastaa salitreeniä. Myöhemmin olen ymmärtänyt, että muukin säännöllinen treenaaminen sopii, kunhan teen jotakin. Ajatus on tarttunut minuun ja yritän parhaani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Ruoka on puhdasta

–Kolmekymmentä vuotta sitten Suomessa syötiin nykyistä vähemmän valmisruokia ja enemmän aidoista raaka-aineista tehtyä kotiruokaa. Pidin siitä. Sain jopa aidoista perunoista tehtyä muusia kalan kanssa. Se maistui paremmalta kuin pussimuusi, johon olin tottunut. Pidän osaltani kiinni kotiruokaperinteestä.

4. Näkökulma maailmaan on realistisempi

–Suomessa olen oppinut, että maailman napa voi olla mikä paikka tahansa. Se on yhdessä, porukalla päätettävissä. Itsekeskeisyys ei vaivaa tätä kansakuntaa samaan tapaan kuin suurempia valtioita. Suomessa on vaikea olla kunnioittamatta kulttuurisia eroja. Niille saa kuitenkin  myös hymyillä.

5. Havuja, perkele vie eteenpäin 

–Suomalainen pärjää juurevalla asenteella, joka on vastakkainen kevyelle länsimaalaiselle sirkuttelulle. Sitä tosin moni nykyisin yrittää opiskella. Kohtalonuskoon nojautuva, fatalistinen huumori auttaa jaksamaan. Havuja, perkele -asenteessa on voimaa.

Lue lisää Roman Schatzin oivalluksia terveydestä: Hyvä terveys 13/2017. Tilaajana voit lukea koko lehden digilehdet.fi -palvelusta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla