Punkaharjun hotellia pyörittävä Saimi Hoyer sairastaa harvinaista IgG-vasta-ainepuutosta. Se voi tehdä antibioottiripulistakin hengenvaarallisen.

Yrittäjä, puhuja, kirjailija ja malli Saimi Hoyer, 44, oli jo lapsena herkkä saamaan infektioita. Kymmenisen vuotta sitten tilanne kärjistyi. Pitkien selvitysten aikana hänellä epäiltiin niin MS-tautia kuin aivokasvaintakin, kunnes ongelmien syyksi selvisi hypogammaglobulinea eli IgG-vasta-ainepuutos.

IgG-vasta-ainepuutos on harvinainen perinnöllinen sairaus, joka ei itsessään aiheuta oireita, mutta saa sairastumaan helposti muihin tauteihin, jotka myös tulevat rajumpina.

– Esimerkiksi oksennustaudista joudun helposti tiputukseen, ja antibioottiripuli meinasi viedä hengen. Muutenkin vaiva oireilee minulla eniten suoliston puolella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Henkeä uhkaavassa tilanteessa Saimin pelasti ulosteensiirto. Varsinaista IgG-puutosta hoidetaan yleensä punasoluista saatavalla gammaglobuliinilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tällä hetkellä sitä ei voida antaa minulle säännöllisesti, koska aloin saada siitä niin vahvoja astmaattisia oireita. Olen seurannassa, ja saan gammaglobuliinia tarvittaessa.

Stressinsietokyky on testattu

Hotelli Punkaharjun toiselle pääomistajalle syksy 2016 oli pimeää ja kovaa aikaa.

– Se ja omat sairasteluni tekivät siitä syksystä niin synkän, että en toivo eläväni sellaista aikaa enää koskaan. Siitäkin selvittiin.

Hänen stressinsietokykynsä on onneksi kovalla tasolla. Mallivuodet opettivat hänet elämään jatkuvassa epätietoisuudessa, kun koskaan ei tiennyt oliko seuraavana päivänä töitä vai ei, ja minne päin maailmaa työt veisivät. Tänä vuonna Saimin oma avioero sekä läheisten sairastumiset ja poismenot ovat koetelleet hänen jaksamistaan.

– Epätietoisuus on edelleen hirveintä, mitä tiedän. Välillä ihmettelen, miten olen vielä pystyssä. Tuntuu, että suru laskee vastustuskykyäni selvemmin kuin mikään stressi.

Nyt Saimi kokee, että kaikki hänen elämän aikana tekemänsä valinnat ja opitut taidot yhdistyvät juuri tässä hetkessä ja nykyisessä työssä.

– Saan tehdä asioita, joissa olen hyvä. Vaikka hotellin pyörittäminen on tosi raskasta, se on juuri sitä, mitä haluan tehdä. Voin jopa yhdistää kaksi rakasta maatani, Suomen ja Italian, sillä Italiastakin tulee tänä syksynä Punkaharjulle turisteja tekemään sieniretkiä.

Lue lisää Saimi Hoyerista Hyvä terveys 8/18. Tilaajana voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Ensin tutkitaan!

En itse aloittais noin tärkeään asiaan ryhtymistä.Kuuluu mielestäni terveysalan ihmisille.Tuossahan pitää tehdä tarkat kokeet jo etukäteen,ettei tapahdu mitään vahinkoa.

  • ylös 27
  • alas 38
Sisältö jatkuu mainoksen alla