Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Putoatko unissasi vai pyöritkö alasti julkisella paikalla? Entä mistä on kyse, jos uneksiessasi jo tiedät, että tämä ei ole totta?

Lähes jokaiselle on tuttua hampaiden irtoaminen unessa.

– Moni meistä narskuttelee tai puree unessa hampaitaan yhteen, ja jokaisella on myös kokemusta ainakin maitohampaiden irtoamisesta, toteaa psykologian tohtori Katja Valli.

Se, että unessa etsii vessaa eikä löydä kuin likaisen toiletin tai törmää lasiseinään, voi kertoa siitä, että oikeasti on kauhea pissahätä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tukkoisesta nenästä kärsivä taas voi nähdä unta hukkumisesta, ja sängynreunalle unessa liukunut jalka voi aiheuttaa tunteen kuin hoippuisi kallion kielekkeellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myöhästymisunet saattavat piinata, kun on ylibuukannut kalenterinsa tai hukannut tärkeän mahdollisuuden.

Putoamisunia nähdään usein nukahtamisvaiheessa, kun lihakset rentoutuvat, mutta myöhemmin yöllä nähtyjen putoamisunien taustalla voi olla sekin, että itsestä tuntuu, että elämältä putoaa pohja tai ei saa tarvitsemaansa tukea muilta.

Myös alasti julkisella paikalla pyrähtely voi viestiä turvattomuuden tunteesta ihmissuhteissa.

Ansaan jääminen tai verkkoon sotkeutuminen saattaa taas vihjata siitä, että elämä on ajautunut umpikujaan.

– Kun tilanne junnaa yöllä, se todennäköisesti junnaa myös päivällä, sanoo unitutkija Anna Riihimäki.

Unien avulla voi kiinnittää huomiota siihen, onko itse elämänsä ohjaimissa, jumissa vai hurjasteleeko kenties liiankin lujaa.

– Intohimoiselle purjehtijalle purjehdusunilla on aivan eri merkitys kuin purjeveneestä tippuneelle ja täpärästi pelastuneelle.

Näetkö selkounia?

Painajaiset nähdään vilke- eli REM-unen aikana. Silloin silmät liikkuvat vilkkaasti suljettujen luomien alla, hengitys saattaa kiihtyä, pulssi nousta ja laskea. REM-unessa etuaivokuorikin, joka vastaa todellisuustestaamisesta, nukkuu. Tällöin unen näkijä ei pysty miettimään, tapahtuuko näin oikeasti, putoanko todella jyrkänteeltä alas.

Entä jos unen aikana tuntuukin siltä, että tämähän on unta? Se on mahdollista. Selkounen näkijä tietää näkevänsä unta ja voi oppia jopa pysäyttämään painajaisen ja ohjailemaan unta.

Selkouniin ei liity mitään yliluonnollista. Näitä unia, joita myös tietoisiksi uniksi kutsutaan, alettiin tutkia 1960–1970-luvulla. Selkounessa usein lennetään, tehdään taikoja tai matkustetaan paratiisisaarille.

–Pitkään ajateltiin, että selkounen näkijä on osittain hereillä, mutta nyt tiedetään, että näin ei ole.

Etuaivokuori on kuitenkin aavistuksen aktiivisempi kuin tavallisen unen aikana, jolloin todellisuustestaus voi osittain toimia. Iso osa 60–70 prosenttia ihmisistä on sanonut joskus nähneensä selkounta, mutta kuukausittain tai viikoittain selkounia näkeviä on vain muutama prosentti, kertoo Katja Valli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla