Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Sehän oli vain unta! Painajaiset ovat pelottavia, mutta niiden viestejä kannattaa oppia ymmärtämään.

Auto meinaa ajaa päällesi, eksyt sokkeloiseen rakennukseen, lipeät jyrkänteeltä rotkoon tai keräät suustasi irronneita hampaita. Heräät sydän hakaten ja yltä päältä hiessä. Olipa karmea uni.

– Uskomme unessa olevamme valveilla, koska kulloinenkin tietoisuudentilamme tuntuu aina todelliselta. Psyykkisesti ajatellen painajaisissa on tosi kyseessä, toteaa uniin perehtynyt psykoterapeutti Anna Riihimäki.

Painajaiset välähtelevät öissämme tavallista enemmän silloin, kun jokin ratkaisematon psyykkinen ristiriita painaa mieltämme.

Teemme esimerkiksi töitä enemmän kuin terveys sallisi tai lykkäämme vaikean tapahtuman kohtaamista.

– Silloin alitajuntamme yrittää tolkuttaa meille, että tilanne on kestämätön, Anna Riihimäki sanoo.

Unet kertovat usein tilanteista, joita meidän pitäisi pystyä valveilla ratkaisemaan. Unilaboratoriossa on havaittu, että mikäli se ei onnistu, unet käyvät kuin varkain ahdistavammiksi ja muuttuvat painajaisiksi.

Trauma hiipii uniimme

Painajaisia nähdään myös ilman syytä, mutta jos ihminen kokee jotain hyvin epämiellyttävää, pelottavaa tai jopa hengenvaarallista, se heijastuu unien sisältöön.

–Painajainen saattaa olla lähes tai täysin identtinen traumaattisen tapahtuman kanssa, kertoo unitutkija Katja Valli.

Post-traumaattinen stressi ja painajaiset voivat jatkua vuosikymmeniä.

– Meillä on varmasti yhä sotaveteraaneja, jotka ovat rintamalla joka yö. Sodan jälkeistä traumatisoitumista ei oikein ymmärretty eikä traumoja osattu hoitaa.

Koska torjumme jotkut kipeät asiat päivisin, ne saavuttavat meidät vain unissamme.

Trauman jälkeen jokainen pyrkii henkiseen tasapainoon. Jotkut asiat ovat niin kipeitä, että torjumme ne päivisin, jolloin ne saavuttavat meidät vain unissamme.

– Nyrkkisääntönä voi sanoa, että jos traumaa kuvastavissa unissa tapahtumien kulku vaihtelee, olemme edenneet trauman käsittelyssä. Mikäli uni toistuu aina samana, siihen olisi hyvä saada uutta näkökulmaa valveilla, vaikka ammattilaisen avulla, luonnehtii Anna Riihimäki.

Jos painajaisten taustalla on traumaattinen tapahtuma, kuten tulipaloon tai auto-onnettomuuteen joutuminen, on tärkeää käsitellä kokemusta esimerkiksi psykoterapian avulla.

Kuumeesta lääkkeisiin

Myös fyysinen terveys heijastuu uniimme, esimerkiksi kuumeessa levottomat ja pahat unet piinaavat enemmän. Jotkut lääkkeetkin, esimerkiksi useimmat rauhoittavat lääkkeet, ja runsas alkoholin käyttö herkistävät painajaisille.

Joillakin pelottavan elokuvan katsominen tai henkeäsalpaavan trillerin lukeminen voi laukaista öiset kauhut.

– Painajaisia nähdään useimmiten REM-univaiheessa. Jotkut lääkkeet vähentävät REM-unen määrää ja usein käykin niin, että jos lääkkeen jättää pois, REM-unen määrä lisääntyy. Silloin painajaiset voivat piinata enemmän tai muuttua pahemmiksi, Katja Valli sanoo.

Todella pelottava painajainen saattaa pyöriä mielessä vielä seuraavana päivänä. Painajainen myös rikkoo unta, sen jälkeen voi olla vaikea nukahtaa uudelleen, ja moni onkin tavallista väsyneempi rankan painajaisen jälkeen.

– Joskus pystyy toteamaan, että olipa karmea uni, kääntämään kylkeä ja nukahtamaan uudelleen. Herkkyys ja kyky aistia asioita saattaa vaikuttaa siihen, miten uni koetaan. Toiset ohittavat painajaiset olankohautuksella, kun taas osa kärsii niistä, sanoo Katja Valli.

Miten lohdutan lasta?

Kun pahan unen syy on tuntematon, puhutaan idiopaattisesta painajaisesta. Niihinkin voivat vaikuttaa stressi, ahdistus tai ihmissuhdeongelmat. Irtisanominen tai lemmikin kuolema voivat kummitella mielessä öisin.

— Idiopaattiset painajaiset saattavat alkaa jo lapsena ja jatkua aikuisuuteen. Lapset näkevät yleensäkin enemmän painajaisia kuin aikuiset. Jo ihan pienet, kolmevuotiaat voivat kertoa piinaavista painajaisista ryömiessään keskellä yötä vanhempien väliin turvaan. Lapselle ei auta sanoa, että älä välitä, se oli vain pahaa unta, sillä lapsen on vaikea erottaa unta todellisuudesta.

Mieluummin kannattaa kertoa, että aivot tekevät yön aikana meille tepposia, jolloin näemme kuvia hirviöistä ja möröistä, jotka tuntuvat hyvin todellisilta.

Tehokas ja helppo tapa käsitellä pahaa unta on tehdä siitä koominen.

— Yhdessä voidaan miettiä, olisiko kummitus enää niin pelottava, jos se puettaisiin prinsessamekkoon. Yhtä lailla mörön vierelle voidaan yhdessä piirtää joku, joka puolustaa lasta. Myös yölamppu tuo lapselle turvallisuutta, neuvoo Katja Valli.

 

Asiantuntijat: psykologi Anna Riihimäki ja psykologian tohtori Katja Valli.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Varjostaako sinun onneasi mustasukkaisuus? Nyt voit hoitaa ongelmaa kotisohvalta.

Vaikka mustasukkaisuus on normaali tunne, liiallisena se vaarantaa parisuhteen. Mustasukkaisuudesta seuraa riitelyä, syyllistämistä tai kontrollointia. Kumppanin viestejä luetaan salaa ja väkivalta hiipii suhteeseeen. Pahimmillaan mustasukkaisuus tappaa: se on toiseksi yleisin henkirikoksen motiivi Suomessa.

Mustasukkaisen on kuitenkin mahdollista löytää rakentavampia tapoja toimia. Niitä voi oppia esimerkiksi psykoterapiassa, mutta nyt niitä voi opetella myös kotona. HUSin Mielenterveystalossa on avattu kaikille avoin Mustasukkaisuuden omahoito -palvelu, josta voi hyötyä niin mustasukkainen kuin hänen kumppaninsakin. Omahoito-ohjelman antaa tietoa mustasukkaisuudesta sekä tarjoaa työkaluja sen kanssa selviytymiseen. Ohjelmassa on tehtäviä, joita voi tehdä joko yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.

Mustasukkaisuuden omahoito-ohjelmaan pääset  Mielenterveystalo.fi -sivustolta.

Huom! Jos suhteessa esiintyy väkivaltaa tai sen uhkaa, on kaikkien osapuolten turvallisuuden varmistaminen ensisijaista. Väkivaltaan on tärkeää hakea apua. Kun tarvitset kiireellistä apua, soita yleiseen hätänumeroon 112. Muussa tapauksessa ota yhteyttä poliisiin, sosiaaliviranomaisiin, rikosuhripäivystykseen, turvakotiin tai muuhun auttavaan tahoon.

 

Keväällä 50 vuotta täyttänyt näyttelijä Minna Suuronen on havainnut, että iän myötä kliseet alkavat tuntua tosilta.

–Asiat, joille nuorena hymähdin ylimielisesti, ovatkin viisautta. Kuten, että elämässä tärkeintä ovat terveys ja perhe. Tai että ajan kuluminen se vain vuosi vuodelta kiihtyy, sanoo Minna.

Hän havahtuu juhannuksena huomaamaan, että vastahan oli joulu. Jouluna tuntuu, että juhannusta vietettiin ihan äsken.

–Sinänsä en usko vanhuuden automaattisesti tuovan viisautta, mikä tietysti olisi kivaa. Se voi sitä tuoda, jos on erilaisten haasteiden edessä valmis miettimään, miksi tämä tilanne tai tuo ihminen tuntuu taas niin hankalalta.

Silloin on avattava itsessään olevia solmuja, jotka estävät suhtautumasta avoimesti elämään. Jos siinä onnistuu, on avoimempi elämälle ja sitä kautta voi antaa toisille ihmisille enemmän.

–Tätä pitäisin ihmisen vastuuna elämää kohtaan, mutta kukapa aina jaksaisi tehdä kaikkea ärsyttävää työtä, jota vastuunkanto tarkoittaa.

Ei tarvitse selvitä yksin

Minna kertoo, että hänen miehensä Antti Virmavirta on hänen paras ystävänsä.

–Antti tuntee minut parhaiten ja osaa kysyä lisää, houkutellakin puhumaan, jos vetäydyn mietteliääksi. Usein se on minun puoleltani neuvottomuutta, kun en tiedä, miten pitäisi toimia, Minna toteaa.

Tai jos tulee riitaa, Antti yrittää kaivaa esiin sen, mikä Minnaa todella ottaa päähän.

–Sanon yleensä ensin, ettei mikään, vaikka se ei ole totta! Hän näkee, että jotain siellä taustalle on ja vaatii sitä esiin.

Minna on kasvanut ajattelemaan, että hankalista hetkistä pitää selviytyä itsekseen, mutta hiljalleen tajunnut, ettei tarvitsekaan. Kaikki asiat ratkeavat helpommin, kun niistä puhuu jonkun kanssa.

–Toinen ihminen saattaa näyttää vihaiselta, vaikka on ennen muuta ehkä pelokas tai surullinen. Jokaisella on tapansa toimia, kun tulee vaikeaa. On helpottavaa, jos silloin on vieressä läheinen tai ystävä, joka tunnistaa yskän.

Opettelen yhä ottamaan apua vastaan tässä asiassa.

 

Lue lisää Minnan Hyvän olon oivalluksista: Hyvä terveys 9/2018