Minusta ei ole juoksijaksi, minulla ei ole matikkapäätä. Ihanko totta? Luottamus omaan osaamiseen vaikuttaa onnistumiseen enemmän kuin kykymme.

Itse ajattelin lähes nelikymppiseksi, että minusta ei vain ole juoksijaksi. Kävelin kyllä säännöllisesti, mutta lyhytkin juoksupyrähdys sai henkeni salpautumaan.

Sitten sisuunnuin ja päätin kokeilla, mitä tapahtuisi, jos vain sinnikkäästi harjoittelisin juoksemista.

Hölkkäsin kävelylenkin lomassa lyhyitä pätkiä, joita pidensin vähitellen. Eipä aikaakaan, kun jaksoin  juosta koko lenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Professori Kirsti Lonka kannustaa myös muita kokeilemaan, olisiko esimerkiksi uusi liikuntaharrastus sittenkin oma juttu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Minkä tahansa lajin oppiminen vie noin 50 tuntia. Ei kannata luovuttaa ensimmäisen eikä edes viidennen tunnin jälkeen. Kehittymiselle pitää antaa aikaa.

Ylitä tai alita itsesi

Tutkimusten mukaan luottamus omaan osaamiseen vaikuttaa onnistumisiin jopa enemmän kuin todelliset kykymme.

– Ihminen voi ylittää tai alittaa itsensä erilaisten uskomusten avulla, professori Kirsti Lonka kiteyttää.

Olennaista on, onko onnistuminen tai epäonnistuminen mielestämme pysyvää, uskommeko voivamme vaikuttaa siihen ja etsimmekö syitä pikemmin itsestä vai muista.

Jos ajattelemme, että onnistuminen on pysyvä olotila ja epäonnistuminen vahinko, yksi moka ei meitä masenna. Ensi kerralla sujuu varmasti paremmin!

Mutta jos ajattelemme, että epäonnistuminen on pysyvä olotila, silloinhan ei kannata edes yrittää. Pahimmillaan tulkitsemme kaikki epäonnistumisemme johtuvan omista, pysyvistä ominaisuuksistamme. Jos epäonnistumme tärkeässä esitelmässä, se johtuu mielestämme siitä, että emme osaa esiintyä, vaikka paremmalla valmistautumisella esitelmä olisi voinut sujua hyvin.

Huipulle vain harjoitellen

Perimä vaikuttaa taipumuksiimme, mutta ei määrää, millaisia meistä tulee. Uskomus siitä, että jokin huono ominaisuus kulkee suvussa, voi olla haitallisempi kuin itse geenit.

– Meillä on myös älyttömiä lausahduksia, kuten että harjoittelu on lahjattomia varten. Kuitenkin huippuosaaminen kehittyy juuri pitkäkestoisessa ja tavoitteellisessa harjoittelussa, Lonka sanoo.

Ihmisten välillä on toki oikeasti eroja: yksi oppii jonkin taidon nopeasti, toinen tarvitsee enemmän harjoitusta.

Uskomukset voivat kuitenkin moninkertaistaa nämä erot.

Asiantuntija: Kirsti Lonka, kasvatuspsykologian professori, Helsingin yliopisto.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla