Narsisti voi vaikuttaa hurmaavalta, mutta totuus on usein toinen. Jos narsistin elämä pääsee etenemään rauhallisesti, hän voi parhaassa tapauksessa oppia ymmärtämään paremmin omaa oikeaa arvoaan ja antamaan arvoa toisillekin.

Narsistiseen persoonallisuushäiriöön kuuluu manipuloivuutta, ylimielisyyttä, itsensä korottamista ja vastaavasti toisten vähättelyä – jopa kaikkien muiden näkemistä täysin surkeina ja kyvyttöminä.

Oikea narsismi on sairaus, josta ei parannuta.

Yksikin edellä mainituista piirteistä voi tehdä jostakusta ärsyttävän kanssaihmisen. Loukkaantumisherkkä tai minäkuvaltaan hieman narsistinen voi kuitenkin olla ilman persoonallisuushäiriötäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuka on narsisti?

Vaikeita, itseriittoisia ja muita vähätteleviä ihmisiä voi olla vaikka joka suvussa, mutta se ei ole sama asia. Todellinen narsistinen persoonallisuushäiriö on onneksi harvinainen. Narsistista persoonallisuushäiriötä sairastaa vain noin kolme prosenttia väestöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Heitä ei siis riitä esimerkiksi läheskään jokaiselle työpaikalle.

Narsismi tekee ihmisestä lähes mahdottoman elämänkumppanin tai edes ystävän. Narsistilla itsellään on paha olla, ja hän aiheuttaa surua kaikille läheisilleen.

Onko narsismissa mitään hyvää?

Yleensä narsismi nähdään vain negatiivisessa valossa. Sitä se enimmäkseen onkin. Narsistit voivat kuitenkin olla pelottoman tehokkaita, ja siksi persoonallisuushäiriö voi tietyissä sumeilemattomuutta ja estottomuutta vaativissa työtehtävissä antaa pienen etulyöntiaseman.

Narsisti voi olla tavallista tehokkaampi vaikka piinkovana juristina tai joissakin harvoissa johtotehtävissä.

Narsistit mielellään leimaavat muita narsisteiksi. Etenkin jos nämä ovat komeampia, kauniimpia, varakkaampia tai menestyneempiä. Narsistit ovat myös hyvin loukkaantumisherkkiä, todella itsekeskeisiä ja keskittyvät niihin asioihin, jotka tuovat heille itselleen jollain tavalla etuja, kunniaa ja rahaa.

Hurmaava narsisti?

Menestyksen huipulla oleva narsisti voi myös olla omalla erikoisella tavallaan hyvin viehättävä ja säteillä energisyyttä ja innostuneisuutta. Kun hänellä itsellään on kaikki hyvin, narsisti voi luoda hurmoshenkeä ja pystyä kehumaan toisiakin – vaikka kehut ja kiitokset muille eivät yleensä kuulu narsistin sanavarastoon.

Narsistisen häiriön taustalla on suurta riittämättömyyttä. Henkilö ei kelpaa itselleen tai koe itseään minkään arvoiseksi ilman suuria kehuja. Siksi hän päätyy yleensä hyvin risaisiin ja hankaliin ihmissuhteisiin.

Narsistin täytyisi jatkuvasti saada kylpeä muiden ihailuissa erilaisten saavutustensa vuoksi. Tämä tekee elämästä hyvin vaikeaa sekä narsistille itselleen että hänen läheisilleen.

Nolatuksi tuleminen on narsistille kova paikka, ja häpeän kokeminen uhkaa häntä koko ajan. Silti narsisti voi vauhdissa ollessaan vaikuttaa täysin häpeämättömältä

Voiko narsistin kanssa elää?

Jos narsistiin tutustuu, kun tämä on huipulla, vaikutelma voi siis olla hyvinkin hurmaava. Menestykseen nojaava tasapaino on kuitenkin valitettavasti pettävää ja väliaikaista. Kun elämä taas kolhii, tai narsisti jää maailman toiseksi parhaimmaksi, häntä voi uhata rajukin depressio.

Eniten kolhuja joutuvat ottamaan narsistin kanssa parisuhteessa olevat, tämän vanhemmat, sisarukset ja lapset. Jotkut voivat kaikesta huolimatta onnistua pitämään esimerkiksi parisuhteen kasassa.

Lievästi narsistisen ihmisen kanssa on mahdollista elää, jos hänessä on myös positiivisia piirteitä muilla elämänalueilla. Empatialla ja kestävyydellä voi silloin keskittyä nauttimaan narsistisen ihmisen hyvistä puolista ja opetella sietämään hänen vaikeuksiaan itsetunnon säätelemisessä.

Pienin askelin kohti empatiaa

Vaikka narsistin hyvät vaiheet eivät kestä yleensä kauaa, tunnelin päässä on pientä valoa. Narsistin käytöksessä ja minäkuvassa voi tapahtua pientä kypsymistä. Se on hidasta, mutta hetkellistä hurmosta kestävämpää muutosta parempaan.

Tarve halveksia toisia voi vähetä, jos narsistilla on joitakin merkityksellisiä ihmissuhteita, ja jos hän pääsee pätemään jollakin hänelle itselleen riittävällä tavalla. Jos narsistin elämä pääsee etenemään rauhallisesti, hän voi oppia vähän kerrallaan ymmärtämään paremmin omaa oikeaa arvoaan ja antamaan arvoa toisillekin.

Ymmärryksen ja selitysten saaminen narsismin takana olleisiin asioihin, kuten tunnekylmyyteen lapsuuden kasvuoloissa, voi auttaa narsistia pitkässä terapiassa rakentamaan minäkuvaansa uudelleen. Onnistuminen on silti epävarmaa, sillä narsistin kanssa hoitosuhde on aina veitsenterällä.

Asiantuntija psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Hannu Lauerma

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

 

Narsisti psykopaatin uhri

Ensinnäkin, oikea narsisti ei parane, ei omaa mitään positiivisia piirteitä eikä ole edes harvinainen. Narsistien tuki ry tarjoaa oikeaa tietoa narsismista ja on surullista, että edelleen jaetaan suorastaan väärää tietoa mikä saattaa estää uhria lähtemästä narsistisesta suhteesta. Narsistinen ihminen on täysin eri asia, kun narsisti.
Jos yhtään on perehtynyt aiheeseen, niin on selvää, että narsisteja on paljon enemmän, kun arvioidaan. Ei tartte, kun liittyä johonkin narsistien uhrien ryhmään, jos osaa yhtään matikkaa , niin ymmärtää, että arvio on oikeasti satakertaisesti huti arvio.

  • ylös 18
  • alas 2
Rosalina

Narsismi EI ole sairaus vaan käytöshäiriö. Siksi siitä ei parannuta lääkkeillä..harvoin terapiallakaan. Ainut keino uhrilla on pelastaa itsensä jotta voi elää elämää, jota narsisti ei myrkytä. Tästä aiheesta löytyy nykyään kirjallisuutta ja tukiverkostoja netistäkin. Uhrin on hyvä suunnata katseensa pois narsistista kohti niitä asioita jotka tukevat omaa hyvinvointia. Huom! Narsistille myös negatiivinen huomio on huomiota jota hän aina janoaa. Älä lähde mukaan hänen lietsomiinsa riitoihin. Säästä energiasi siihen, että suunnittelet omaan rauhaan ja kotiin siirtymistä. Usko, että selviydyt vaikka se ottaisiki. aikaa. Älä eron jälkeen pidä mitään yhteyttä narsistiin (vain pakollinen esim lapsiin liittyvä). Etäisyys on paras lääke itsenäisyyteesi ja vapauteesi. Näin et altistu hänen manipuloinnilleen. Jos erehdyt menemään takaisin tulet huomaamaan että kaikki vain pahenee: narsku kostaa..lupasi mitä lupasi. Ja kaikki alkaa alusta... Voimia!

Sisältö jatkuu mainoksen alla