Onnelliset muistot ovat tehokasta vastamyrkkyä ahdistavalle nykyhetkelle. Lue miksi.

  1. Lisää luottamusta tulevaan. Suurten myllerrysten keskellä menneisyyden hyvien kokemusten muistelu tuo turvaa. Vaikeina hetkinä nostalgia muistuttaa meitä siitä, että jos elämässämme on ollut hienoja hetkiä, niitä voi olla edessä vastakin. Voimme siis katsoa luottavaisemmin tulevaisuuteen.
  2. Antaa merkitystä elämälle. Nostalgian yksi tärkeimmistä tehtävistä on saada elämän tuntumaan merkitykselliseltä. Kun hellimme mieltämme kullatuissa muistoissa, jolloin elämä tuntui elämisen arvoiselta, olemme vastustuskykyisempiä ajatuksille, joiden mukaan elämä olisi tarkoituksetonta.
  3. Torjuu masennusta. Masentuneet ihmiset märehtivät usein menneisyytensä tapahtumia eivätkä pääse niistä irti. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että muistelu voi torjua masennusta. Tämä näyttää liittyvän siihen tosiseikkaan, että muistot ovat niitä hyviä muistoja, kuviteltuja tai ei.
  4. Vahvistaa ja vapauttaa. Nostalgisten muistojen ei kuitenkaan tarvitse olla yksiselitteisesti positiivisia, vaan ne voivat kertoa ongelmallisista ajoista, joista kuitenkin selvittiin. Näin ne auttavat ihmisiä luisumasta negatiivisten ajatusten kierteeseen tai peräti vapautumaan siitä.
  5. Lämmittää mieltä ja kehoa. Nostalgia tuo turvaa, ja turva merkitsee lämpöä. Useissa tutkimuksissa ihmisten on havaittu nostalgisoivan enemmän kylmänä kuin lämpimänä vuodenaikana. Kiinalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että ihmiset nostalgisoivat enemmän, jos heidän huoneensa lämpötila oli 20 astetta tai sen alle. Nostalgisoivat tunsivat itsensä myös lämpimämmiksi. Näin mielellä on yhteys ruumiiseen nostalgian kautta.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla