parisuhde, mies, rakkauskoulu, Keijo Markova, addiktio
Kuva Shutterstock

Olen kolmekymppinen nainen ja seurustellut pari vuotta mieheni kanssa, mutta emme asu yhdessä. Heti alussa hänellä oli melkein aina matkassa sixpack olutta, kun hän tuli luokseni. Olemme eronneet kahdesti, mutta hän on aina saanut minut ottamaan hänet takaisin.

Viime syksynä sain tietää, että samaan aikaan, kun aloimme tapailla, hän oli saanut entisen heilansa raskaaksi ja heille syntyi lapsi. Mieheni ei pidä lasta omanaan eikä halua edes puhua asiasta, vaikka minulla olisi miljoona kysymystä.

Viime aikoina mieheni alkoholinkäyttö on vain lisääntynyt. Nyt hän juo kotonaan, koska saan hänen juomisestaan paniikkikohtauksia. Olen ehdottanut, että menisimme AA:han tai jonnekin juttelemaan, mutta mitään ei tapahdu. Yritänkö turhaan?

MIMMU

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miesystäväsi ei vaikuta unelmavävyltä: runsasta alkoholinkäyttöä, kenties epäluotettavuutta ja tapailua yhtäaikaisesti usean naisen kanssa. Toisaalta - tällainen on aika yleistä. Suuri osa parisuhteista syntyy edellisen suhteen ollessa vielä kesken - siitäkin huolimatta, että mallitarinan mukaan niin ei kuulu tehdä. Ja monessa suhteessa sopivan yhteydenpidon tavan löytyminen ex-kumppanien kanssa voi viedä aikansa.

Kaipaat muutosta tilanteeseenne. Ongelmaksi koet etenkin miehen alkoholinkäytön, kerrothan saavasi siitä jopa paniikkikohtauksia. Hänen juomisensa on ongelma sinulle, mutta onko se sitä hänelle? Alkoholiongelman mittapuuna voidaan pitää alkoholiannosten määriä, riippuvuuden vahvuutta tai juomisesta seuraavia haittoja: krapulan ja palautu-misongelmien ohella tapaturmia, rahan menoa, vaikeuksia ihmissuhteissa.

Voi kulua vuosia, ennen kuin tällaiset haitat motivoivat muutokseen riittävästi. Motivaation herättyäkin ongelman kukistaminen voi olla vaikeaa.

Mietit, että menisit hänen mukanaan AA:n tai muun avun piiriin. Se on kaunis ajatus. Joskus toisen puolesta vastuunkantaminen on kuitenkin turhaa ja voi kääntyä jopa itseään vastaan. Mitä enemmän toisesta huolehtii, sitä vähemmän siihen on tarvetta henkilöllä itsellään. Ihminen myös vastustaa patistelua irti sellaisesta, jonka kokee itselleen mielekkääksi.

Vaikuttaa siltä, että vain sinä yrität kehittää suhdettanne. Parisuhde on raskas reki vetää yksin perässä. Osallistuuko miesystäväsi suhteenne kohentamiseen millään tavalla? Kerrot hänen välttelevän juomista kanssasi. Suuri valon pilkahdus se ei ole. On hankalaa, jos hän ei suostu edes keskustelemaan tärkeistä asioista.

Suhteenne ei vaikuta olevan tasapainossa: sinä toimit, hän on passiivinen. Mahdollisesti hän pitää sinua myös itsestäänselvyytenä. Kenties vain käyttäytymistäsi muuttamalla voisit liikahduttaa asetelmaa. Olemalla itsenäinen ja keskittymällä oman hyvinvointisi kannalta tärkeisiin asioihin - harrastuksiin, työhön, ihmissuhteisiin, mihin tahansa, mistä saat iloa - saattaisit saada hänet havahtumaan ja toimimaan toisin. Nykyistä elämäänne jatkaen tuskin saat häntä muuttumaan.

Samalla kun elät itseäsi miellyttävää elämää, voisit pohtia, mitä parisuhteelta haluat. Vaikket tavoittelisi täydellisyyttä, voisit selkiyttää hyvän suhteen minimikriteerit. Miettiä, minkälainen yhteiselo riittäisi sinulle . Miten viettäisitte aikaa? Muuttaisitteko yhteen? Näkisitkö perheen hänen kanssaan mahdolliseksi ja jos, mitä se edellyttäisi? Saattaa tosin olla, että vaikka hän jonain päivänä vähentäisi juomistaan ja panostaisi enemmän suhteeseenne, sinun ajatuksesi ovat jo muualla.

Näin eteenpäin

  • Ole realisti. Suhteenne korjaaminen saattaa olla mahdotonta.
  • Unohda miehen muuttaminen.
  • Keskity asioihin, joista sinä saat iloa, ja katso miten se vaikuttaa häneen.

Sanna Aulankoski

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla